Одбор за планирање простора и комунално – стамбену дјелатност, одржао је ванредну сједницу поводом захтјева Демократске партије социјалиста, на којој су осим чланова Одбора присуствовали извршни директор ДОО “Комунално“, Саво Вучетић и секретар Секретаријата за комунално стамбене послове, саобраћај и заштиту животне средине, Милош Кастратовић.

Азил Беране

Одбору су се, као подносиоци иницијативе, обратили Дејан Ћорац и Влајко Радовић и затражили од извршног директора ДОО “Комунално“ да поднесе извјештај о раду склоништа за напуштене и изгубљене псе и остале животиње, а у вези са ситуацијом која је изазвала велико интересовање јавности и појединих НВО. Извршни директор ДОО “Комунално“ Саво Вучетић, упознао је чланове Одбора са надлежностима из члана 27 Закона о заштити добробити животиња по којима поступају запослени приликом третмана и удомљавања напуштених животиња. Даље је истакао да од оснивања азила 2015. године до 2019. године, укупан број примљених паса 714, од којих је удомљено 449, еутаназирано 234, а да је тренутно у азилу 31 пас. Осим прихвата паса са територије општине Беране исти су прихватани из сусједних општина и доставио статистички приказ по општинама: Беране (примљено 286, удомљено 174 и еутаназирано 110); Бијело Поље (примљено 334, удомљено 224 и еутаназирано 71); Рожаје (примљено 75, удомљено 41 и еутаназирано 37); Колашин (примљено 15, удомљено 10 и еутаназирано 5)  и Плав (прихваћен један пас). Навео је да за сваку удомљену животињу постоји уговор са лицима која су их преузели, као и остала документација  у вези са поступком прихвата и третманом животиња у азилу. На крају је истакао да су азил посјећивали и вршили контролу надлежни органи из Министарства пољопривреде, ветеринарски инспектори и велики број невладиних организација које нијесу имале битних примједби на третман животиња и услове смјештаја, те да није изречена ниједна прекршајна казна.

Азил Беране

Представници ДПС-а  у Одбору, Дејан Ћорац и Влајко Радовић, узели су учешће у расправи и затражили да им извршни директор ДОО “Комунално“ достави документацију која се односи на Правилник о раду склоништа за напуштене и изгубљене псе и остале животиње, уговоре са лицима која су удомила напуштене животиње, као и осталу пропратну документацију, како би се након увида у исту могли конкретније одредити према овом питању.

Члан Одбора испред Клуба ПЗП – ДНП Борис Боричић, истакао да је у више наврата обилазио азил и на лице мјеста се увјерио да су услови у азилу задовољавајући и похвалио рад директора ДОО “Комунално“.

Ванредна сједница Одбора за планирање простора и комунално-стамбену дјелатност је завршила са радом, а сва питања која су била предмет данашњег рада, биће разматрана,  кроз редован рад овог Одбора у складу са Пословником.