Поводом  125 година од рођења прослављеног маршала Георгија Константиновича Жукова, у беранском Центру за културу одржана свечана академија. Предсједник Општине Тихомир Богавац, који је био један од говорника,  истакао је да сада, 125 година након рођења славног команданта, морамо послати јасну и недвосмислену поруку у виду назива академије– ,,Никад више чизма фашизма“.

Богавац је нагласио је да име маршала Георгија Константиновича Жукова и данас морамо изговарати са дужном пажњом и поштовањем, јер се, како је казао, одликовао строгошћу и гвозденом дисциплином, која је својствена само великим и истакнутим војсковођама: „Црвена армија – синоним за побједе у борби над злом, које је са собом носила и носи идеологија фашизма, битке за Москву, Стаљинград, Лењинград, Бјелорусију, Берлин везују се за име Георгија Константиновича Жукова… Без обзира на све што је прошао за вријеме Стаљина и Хрушчова, остао је једна од најомиљенијих и најпопуларнијих личности Совјетског Савеза“, казао је Богавац.

„Новије генерације, оваквим и сличним манифестацијама, морамо подсјећати на зло, које је са собом носио фашизам, као и на људе који су дали свој немјерљив допринос у побједи над њим. Патриотизам се гради његујући вриједности, које са собом носе манифестације овог типа“, рекао је предсједник Богавац и подсјетио да је берански крај дао своје хероје у побједи у Великом отаџбинском рату.

Предсједник беранске организације бораца НОР-а, Петар Лабудовић, подсјетио је да је маршал Жуков добитник највишег признања Југославије – Ордена слободе.

„То је одликовање било више чак и од ордена југословенског народног хероја, а добило га је само седам људи током постојања социјалистичке Југославије. То је потврда колико су наши народи цијенили допринос совјетских војника и војсковођа у борби против фашистичких завојевача којима ништа није било свето“, рекао је он.

Величину тих личности, додаје Лабудовић, посебно су његовале и промовисале борачке организације, што и данас, са поносом чини борачка организација у Беранама, на чијем је он челу.

„Немамо право да заборавимо ненадмашне команданте какав је био Жуков. Он је не само симбол побједе над фашизмом, него и духовна громада која улива самопоуздање и малим народима да имају право на достојанствен живот лишен терора и угњетавања великих“, нагласио је Петар Лабудовић и додао да се улога маршала Жукова у Ослободилачком рату не може измјерити никаквим мјерама овога свијета, као што се не може измјерити наша љубав према руском народу и његовим дичним синовима овјековјеченим вијенцима славе и побједе.

Износећи своје виђење лика и дјела маршала Георгија Константиновича Жукова, новинар и књижевник Дарко Јововић, казао је да кроз помен његовог имена одржавамо сјај који су Жуков и њему слични подарили људском роду спремном за велика дјела, али и роду коме није ни страно да замеће кавгу и приклања се мрачним покретима и идеологијама.

„За нас у Беранама и на простору Васојевића и Лимске долине, који баштинимо вјековну братску љубав према мајци Русији, сјај личности и дјела Георгија Жукова, је наше најсјајније огледало и завјет да се никада не одрекнемо оних који су побиједили неман фашизма и, спасавајући образ човјечанству исписали најсвјетлије историјске странице заведене под шифрама правде и једнакости“, рекао је Јововић.

За ову прилику, припремљен је богат културно-умјетнички програм у ком су учествовали јереји Милош Цицмил и Стефан Миловановић, професорице у Музичкој школи Драгана Поповић и Наталија Дјаченко, вокална солисткиња Ања Боричић, ученик Музичке школе Сергеј Арсенијевић, рецитатор Василије Лекић и гуслар Синиша Петрић. Програм је водила Ирина Зечевић.