У Беранама је, уз поштовање препорука ИЈЗ, одржана друга Специјална олимпијада под мотом “Заједно – Беране 2020” на којој су наступиле особе са и без интелектуалних сметњи, уз учешће фудбалера ОФК “Беране” и женског фудбалског клуба “Цветекс”. Уз финансијску подршку Општине Беране, а у организацији спортског клуба „Специјална олимпијада“ из нашег града, догађај се састојао из два дијела.

Одржана Специјална олимпијада у Беранама

У првом дијелу, организованом у прес сали Градског стадиона, о значају олимпијаде говорили су Горан Фолић – секретар за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО; Александар Вуксановић – предсједник Црногорског савеза Спортске олимпијаде; Сретен Лекић – предсједник СК “Специјална олимпијада” из Берана; Јелена Миловић – представница Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју; Марија Станишић из Завода за социјални рад; Денис Рамдедовић – учесник олимпијаде и Зорица Ђуришић – мајка једног од учесника.

Фолић је поздравио присутне и истакао да ће све активности Специјалне олипмпијаде у будућности имати пуну подршку Општине Беране, посредством ресорног секретаријата на чијем се челу налази, јер, како је нагласио, „ваш клуб је више него добродошао у велику породицу спортских клубова“. Подсјетио је да у Беранама тренутно има 37 спортских организација, које броје 1300 дјеце и 450 активних чланова.

Данас ћемо уручити и члановима СК „Специјална олимпијада“ потребну опрему како би наставили са својим радом, у складу са праксом коју смо имали претходних година са осталим спортским колективима који дјелују на територији наше општине„, казао је Фолић.

Одржана Специјална олимпијада у Беранама

Предсједник националног Савеза је казао да у Црној Гори постоји пет клубова у које су укључене особе са интелектуалним сметњама, као и да Савез има мрежу од преко 100 волентера. Навео је да су представљали Црну Гору на пет великих такмичења до сада, наглашавајући велику подршку дневних центара широм земље и родитеља у њиховом раду.

“Са великим задовољством можемо констатовати да овакви догађаји руше све баријере и предрасуде када су у питању особе са интелектуалним сметњама и њихово укључивање у друштвени живот. Стога се овђе још једном искрено захваљујемо свим учесницима данашњег догађаја који су и поред специфицних околности изазваних пандемијом Ковид-а 19 успјели да организују овај догађај, поштујући све мјере ИЈЗ-а и првенствено водећи рачуна о здравственој заштити свих учесника”, казао је он.

Сретен Лекић се у име организатора захвалио Општини Беране и предсједнику Драгославу Шћекићу на помоћи, затим Спортском центру, као и Секретаријату за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО који је обезбиједио набавку прве гарнитуре дресова .

“Значај спорта и физичке културе и инклузивни приступ треба промовисати и подстицати, као битан дио система друштвених вриједности заједнице. Једно друштво истиснки напредује ако се стара о најосјетљивијим популацијама. Да би ови млади људи били више укључени и да би добили мјесто које заслужују важно је радити на њиховом образовању. Ми смо данас окупили важне институције у граду, спортске колективе и појединце, тренере, судије, волонтере и направили промоцију СК Специјалне олимпијаде Беране”, казао је Лекић.

Истакао је да је спорт један од начина како срушити препреке које имају особе са инвалидитетом, као и да успјех у спорту и осјећај поноса јачају самопоуздање и помажу дјеци да савладају све изазове , физичке и интелектуалне.

И овом приликом позивамо све дјевојчице и дјечаке, апелујемо на њихове родитеље, да се придруже нашем клубу и да заједно почнемо да тренирамо, такмичимо се и дружимо”, рекао је Лекић и додао да не постоји старосна граница приликом пријема нових чланова.

Након тога, у другом дијелу манифестације је на теренима Спортског центра одиграна инклузивна утакмица учесника олимпијаде и фудбалера и фудбалерки из клубова ОФК “Беране” и “Цветекс”. Учесницима су уручене захвалнице и пригодни поклони.