У циљу обиљежавања 16 дана активизма против насиља над женама, у организацији НВО Полигон за женску изузетност – Софија из Берана и Општине Беране, oдржана је протестна шетња, у улици Мојсијe Зечевића,  под слоганом ‘’Ти си наша брига’’,  која је имала за циљ скретање пажње на проблеме са којима се суочавају жене у Црној Гори.

Организаторка скупа, испред НВО, Ребека Чиловић казала је да је, како и слоган протестне шетње каже ,,Ти си наша брига“, насиље над женама брига свих нас, а првенствено институција система, односно државе.

,,Данас смо ту да покажемо да је и сјевер женски и да скренемо пажњу на све жене, жртве неког насиља, да смо ту да се заједнички боримо за права која нам припадају. Желимо једнака права за све“, казала је на скупу Чиловићева.

Испред Општине Беране, на протестној шетњи обратила се Ана Недић, савјетница за родну равноправност, која је истакла важност ове глобалне кампање, која обухвата пет међународних датума који повезују жене, насеље и људска права.

,, Свјесни смо чињенице да су жене, посебно на сјеверу Црне Горе, мање видљиве и да се свакодневно суочавају са разним облицима насиља. Као одговорна и озбиљна институција, у обавези смо да дамо свој допринос, да све маргинализоване групе буду видљиве у нашој локалној заједници, да промовишемо културу нулте толеранције на све облике насиља над женама и дјевојкама“, казала је Недић.

Дејана Стошић, активисткиња из Београда, дошла је да подржи женски марш у Беранама, и том приликом казала да је овај чин показатељ да ни једна жена ни у једном граду, општини, мјесту није сама, да има једна другу. Сви присутним женама, али и онима које су саме жртве насиља, послала је поруку да сваки вид насиља треба пријавити, како због саме жене као жртве, тако и због дјеце, која не заслужују да расту у таквој заједници.

,,Нисте саме и нисте једине, пријавите насиље“, казала је на скупу Стошићева.

Вечерас, са почетком у 19 сати одржаће се панел дискусија у Полимском музеју под називом ‘’Жртва никада није крива, а ми?’’ Планирана је интерактивна дискусија на којој ће, између осталог, бити говора о проблему насиља над женама.

Наведене активности организоване су  под покровитељством Општине Беране.