У организацији Општине Беране и Полимског музеја синоћ је у Галерији ове установе одржана промоција књиге карикатуристе Горана Шћекића „Не дамо светиње“, којој је због мјера које су на снази присуствовао ограничен број посјетилаца.

Књига садржи Шћекићеве одабране карикатуре, колумне и коментаре који су пратили дешавања у вези са Законом о слободи вјероисповијести и одбрани светиња у Црној Гори. У питању је трећа књига карикатура овог аутора у издању „Ободског слова“ из Подгорице.

На почетку догађаја у Полимском музеју прочитано је писмо министарке просвјете, науке, културе и спорта др Весне Братић, у којем је она поздравила учеснике и госте на промоцији, изражавајући жаљење што је била спријечена да присуствује из објективних разлога.

У име епископа будимљанско-никшићког и администратора Митрополије црногорско-приморске, Господина Јоаникија, који је такође из објективних разлога био спријечен да говори, присутнима се обратио ипођакон Никола Јоксимовић.

О књизи су, поред аутора, говорили књижевници Радомир Уљаревић, Милица Бакрач, Милутин Мићовић и Дарко Јововић.

Промоцији су присуствовали предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић, предсједник СО Беране Новица Обрадовић, потпредсједник Марко Лалевић, предсједник Општине Андријевица Жељко Ћулафић, директорица Полимског музеја Виолета Фолић и други.

О Шћекићевом раду књижевни критичар Желидраг Никчевић је раније забиљежио да „разиграни цртеж и ефектни рукопис представљају истински празник у ономе што условно можемо назвати нашом културно-политичком збиљом, претежно натмуреном”. „И није ствар само у томе што је овај аутор екстремно духовит – један од малобројних који су у стању да вас разгале, а да вас притом не понизе. Не, његов бриљантни политички хумор посједује и додатну моралистичку енергију, као резултат истовременог расипања шарма и доброте по свим околним сурово карикираним призорима“, забиљежио је књижевни критичар Желидраг Никчевић.

Горан Шћекић је рођен 1963. године у Беранама, а живи и ради у Подгорици. Карикатуром је почео да се бави 1992. године. Од тада га запажају уредници многих медија у Црној Гори и Србији, па се његови радови појављују у бројним листовима и часописима. Прекида сарадњу са свим медијима под патронатом државе 1999. године и прелази у независне дневне новине „Дан”. Стижу и признања за његове карикатуре од 2001, и 2007. године добија награде Удружења новинара Црне Горе. Шћекић ради и стрипове и аутор је бројних колумни.

Промоција књиге могла се пратити уживо на Фејсбук страници „Не дамо светиње“.