Дарко Стојановић, савјетник за европске интеграције у Служби предсједника општине, присуствовао је презентацији Анализе о могућим облицима међуопштинске сарадње у Црној Гори која је одржана у Подгорици.

На састанку су, такође, учествовали представници других црногорских општина, као и Министарства јавне управе, финансија, економије, Заједнице општина Црне Горе и НВО сектора.

Државни секетар у Министарству јавне управе, Горан Јоветић, указао је на значај међуопштинске сарадње као важног механизма реформе јавне управе, који је препознат кроз Стратегију реформе јавне управе, али и краткорочне и средњорочне мјере Плана оптимизације.

Представници општина Беране, Мојковац и Никшић говорили су добрим примјерима међуопштинске сарадње у Црној Гори, па је тако Дарко Стојановић представио пројекат Регионалног бизнис центра, као примјер добре међуопштинске сарадње, чија је мисија да помогне стварању повољнијег окружења за економски развој малих и средњих предузећа у сјевероисточном региону Црне Горе, а и о користима међуопштинске сарадње у успостављању склоништа за напуштене животиње.

Израда ове Анализе је предвиђена Акционим планом за спровођење Стратегије реформе јавне управе у Црној Гори 2016-2020. године и организована у оквиру пројекта “Подршка успостављању транспарентне и ефикасне јавне управе на услузи грађанима” који финансира Европска унија, а спроводи УНДП у сарадњи са Министарством јавне управе