Јавне установе ,,Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју” Беране и Пљевља, у оквиру пројекта „Подршка инклузивном образовању и обуци за свакодневни живот“, организовали су обуку за примјену Асистивне технологије у раду са дјецом са сметњама и тешкоћама у развоју. Обука је у спроведена у просторијама Дневног центра Беране.

Предавачи семинара били су Мирјана Лазор, педагог и  Невена Ивковић, АТ техничар из Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ из Новог Сада.

Дневни центари Пљевља и Беране су у оквиру пројекта добили су асистивну технологију за рад са дјецом са сметњама у развоју (комуникаторе Го-Талк и Тоби, прилагођене тастатуре, мишеве, таблете, рачунаре итд.) као и посебан софтвер за рад са дјецом са сметњама у развоју.

Према ријечима особља Дневног центра Беране, кроз пројекат „Подршка инклузивном образовању и обуци за свакодневни живот дјеце и омладине са сметњама и тешкоћама у развоју”, ова установа добила веома квалитетну опрему једноставне и високе технологије.

Пројекат  Подршка инклузивном образовању и обуци за свакодневни живот дјеце и младих са сметњама у развоју  заједнички се имплементиран од стране Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју Пљевља и ОШ „Димитрије Туцовић” из Чајетине, као један од 5 одобрених пројеката у оквиру 3. Позива за пројекте прекограничног  програма Србије и Црне Горе, а који је финансира Европска унија.

Реализација пројекта значајноje подржана од стране локалних партнера –Дневног центра Беране, Гимназије ,,Танасије Пејатовић“, Удружење родитеља дјеце са сметњама у развоју ,,Зрачак наде”, Удружење грађана Златиборски круг и Основне школе за образовање дјеце са сметњама у развоју  ,,Миодраг В. Матић“.