У оквиру Дјечије недјеље, у организацији Општине Беране – Секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО, данас је на платоу испред зграде Општине одржана манифестација дјечијег ликовног стваралаштва „Дјеца сликају на асфалту”. Ученике основних и средњих са подручја наше општине, дјецу предшколског узраста из ЈПУ “Радмила Недић” и полазнике ЈУ,, Дневни центар за дјецу са сматњама и тешкоћама у развоју“, њихове менторе, професоре и родитеље поздравио је секретар Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Владимир Асановић и прогласио манифестацију отвореном.

,,Идеја и концепт ове манифестације настао је давне 1976.године ангажовањем наставника ликовног васпитања основних школа и чланова ,,Клуба ликовних умјеника“ из Берана. Манифестација је, у почетку, била локалног карактера, да би, већ 1982.године сусрет прерастао у манифестацију савезног карактера. Сарадња са школама из других градова, била је остварена путем тзв. ,,Побратимства школа из различитих република“. Те је, 1982.године, упућен је позив свим школама са простора бивше СФРЈ да буду наши гости- учесници манифестације ,,Дјеца сликају на асфалту“. Позиву се одазвало 12 школа са простора бивше СФРЈ. Ученици- домаћини из Берана су у својим домовима, прихватили дјецу, своје другаре из сусједних република и пружили им свој топли дом за вријеме трајање манифестације. Тада су настала пријатељства међу дјецом са простора бивше Југославије. Нека и данас трају“- казао је секретар Асановић у свом говору, о кратком историјату манифестације.

Како је манифестација осмишљена да дјечије ликовно стваралаштво промовише кроз ликовни сусрет дјеце и младих, дјеца предшколског узраста, основних и средњих школа , имала су прилику да кроз игру и дружење покажу свој таленат, креативност и маштовитост на отвореном простору уз музику. На манифестацији учешће је узело  око 120 ученика и њихових наставника из Берана.

У реализацији овог догађаја, биће укључена и дјеца корисници услуга ЈУ ,,Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и потешкоћама у развоју“ као и представници ромске и египћанске заједнице из Берана.