У великој сали СО Беране јуче је одржана комеморативна сједница поводом смрти бившег предсједника Скупштине општине Иванград, Миленка Пантовића.

Комеморацији су присуствовали породица, пријатељи, одборници и бројни грађани.

Обраћајући се присутнима, предсједник општине Беране, Драгослав Шћекић, навео је, између осталог, да је Пантовић оставио неизбрисив траг постојања, и да је генерацијама касније послужио као узор како се и на који начин ваља односити према својој средини, својим суграђанима и својој држави.

52607853_10157553834158881_7110429074194956288_n

Обраћање предсједника Шћекића преносимо у цјелости:

„Ожалошћена породице Пантовић, поштовани пријатељи,

Беране се данас опрашта од једног истинског господина, човјека, који је плијенио и интелектом и свим оним вриједностима, које правог човјека и чине човјеком. У оним временима, у којима су се цијениле чојске вриједности праве Црне Горе, Миленко је оставио неизбрисив траг визионара, загледаног у савремени пут наших Берана. И тада, када се са посебном дозом поштовања изговарало име велике државе- Југославије, тадашњи Иванград је стао уз раме многих других и већих и познатијих градова. Економски и привредни, културни, спортски и сваки други потенцијали красили су период живљења, политичког и сваког другог дјеловања Миленка Пантовића.

Довољно је рећи да је покривао најодговорније државне функције у временима, када су само посебни могли имати ту привилегију. Са своје 33 године радног стажа, од положаја приправника у Агрокомбинату „13.јул“ у тадашњем Титограду, преко шефа сектора, директора радне заједнице Шумског комбината „Полимље“, до принудног управника предузећа „14. децембар“ Београд, ООУР „Анемос“ Андријевица, гдје је успио да у фабрици, која је била практично отписана, нормализује производњу и потпише предуговор за изградњу нове фабрике, који је касније и реализован.

Држава је тада препознала вриједности и квалитете Миленка Пантовића, па је он у периоду од 1989.-1991.године био на функцији предсједника Скупштине општине Иванград, када је урађена посебна јединица за развој и инвестиције, урађена студија развоја Иванграда, ау Просторни план Републике Црне Горе уграђена варијанта да пут Београд- Бар прође преко наше општине. Од 1993.- 1995.године био је посланик у Скупштини републике Црне Горе и посланик у Вијећу Република Савезне скупштине. Био је члан Одбора за друштвени план и развојну политику, као и Предсједник одбора за тржиште и развој. Од 1993.-1995. године био је замјеник Савезног министра за привреду, а од 1995.-2002. Директор савезног завода за социјално осигурање.

Оваква импозантна биографија сасвим јасно показује због чега и  данас, шетајући беранским улицама и сокацима, са дужним пијететом и великом дозом поштовања изговарају његово име. И не само у нашим Беранама, него широм оне велике, познате и признате Југославије.

И зато, поштована и ожалошћена породице Пантовић, уз неизмјерну тугу и бол који носи данашњи дан, исто тако можете поносно и уздигнутог чела проћи тим истим улицама, свјесни чињенице да је Миленко био управо ваш супруг, родитељ и брат.

Поштовани пријатељи,

Користим и данас прилику да кажем да је Миленко Пантовић оставио неизбрисив траг постојања, и да је генерацијама касније послужио као узор како се и на који начин ваља односити према својој средини, својим суграђанима и својој држави. Тековине интелектуалног, духовног, људског остаће заувијек везани за његов Иванград, а наше и његово данашње Беране.

 Дозволите ми да искажем и осјећај свог личног поноса што сам имао ту привилегију да дијелим поједине тренутке нашег пријатељства, самим тим и много тога научим, јер познанство и пријатељство са Миленком Пантовићем представљало је велико богатство.

И на самом крају, ријечи су сувишне, а и недовољне да макар дијелом опишу све оно што је Миленко заслужио. Остају његова неизбрисива дјела. И остаје наш град заувијек сиромашнији за једног правог господина!

НЕКА МУ ЈЕ ВЈЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА!“.

Комеморативну сједницу отворио је предсједник СО Беране Новица Обрадовић који је нагласио да данас испраћамо великог човјека који је заслужио поштовање људским и професионалним квалитетима.

53020205_10157553834038881_1575645435853275136_n