Општина Беране је, у партнерству са Заводом за запошљавање, организовала у петак 1. марта информативно-мотивациону радионицу у оквиру Локалног плана активности за постизање родне равноправности у Општини Беране 2023-2025. Радионица, на којој је едукаторка била Тамара Стаматовић испред ЗЗЗЦГ, је организована са циљем економског оснаживања жена и подршке предузетничкој дјелатности.

На интерактивној радионици било је ријечи о мотивисаности, реаговању на незапосленост, о вјештинама, тржишту рада, а циљна група биле су дјевојке и жене до 40 година које се налазе на евиденцији Завода за запошљавање (њих укупно 9).

Учесницама је потврде о учешћу уручио потпредсједник Општине Беране, Дамјан Ћулафић, уз поруку да је жене у бизнису потребно мотивисати и оснаживати. Ове године, како је казао, Општина Беране повећала је новчана средства намијењена мјери подршке Општине Беране женама предузетницама, што би требало да постане тренд за будући период.

Ана Дошљак, испред Општина Беране, представила је Одлуку о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава за подршку женском предузетништву, која има за циљ економско оснаживање жена у општини Беране. Већ пет година за редом, Општина додјељује средства женама које желе да започну вођење сопствених предузећа или дјелатности (Старт ап) и женама које желе да развију пословање. Расподјела средстава за бизнис идеје, врши се на основу јавног конкурса. Буџетом Општине Беране за 2024. годину опредијељена су новчана средства у износу од 20000,00€;

Кориснице прошлогодишњих грантова, Сибела Краснић и Сандра Вешовић, пренијеле су позитивно искуство, охрабриле присутне учеснице да покрену свој бизнис.

НВО  Центар за омладинску едукацију представио је бесплатну дигиталну платформу преко које ће садашње и будуће предузетнице моћи да продају своју робу и услуге, односно да прошире, унаприједе свој бизнис и у крајњем постану видљивије на пољу одрживости и одговорног пословања.

Испред Општине Беране, односно Секретаријата за општу управу и друштвене дјелатности радионици су присуствовале Мирјана Бабић и Ана Дошљак.

.