Инфо сесија поводом почетка пројекта у оквиру програма  ROMACTED, ,,Промовисање доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу”,  одржана је данас у згради Општине Беране. Састанку су присуствовали чланови институционалне групе ROMACTED,  представници Савјета Европе, НВО ,,Млади Роми”, других институцуија и локалне самоуправе. Потписивањем Уговора са Савјетом Европе у јануару 2023. о реализацији овог пројекта, према ријечима предсједника Вука Тодоровића, Општина Беране наставља добру праксу пружања подршке овој заједници.

,, Као што вам је познато, у јулу 2018.год потписали смо меморандум о сарадњи са Савјетом Европе у циљу побољшања положаја Рома и Египћана на локалном нивоу.  У децембру 2018.год именовали смо радну групу за израду Локалног акционог плана за социјалну инклузију Рома и Египћана за период 2019-2023. и заједничким ангажовањем представника разних институција у Беранама и цивилног сектора креирали овај документ који је усклађен са Стратегијом за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори. За потребе промовисања доброг управљања и оснаживања Рома и Египћана на локалном нивоу, формирана је и ова Институционална радна група. Уз подршку фацилитатора, ова радна група је процијенила потребе РЕ заједнице у Беранама.  Као резултат нашег заједничког рада криеиран је и овај пројекат за који смо добили подршку Савјета Европе”, казао је Тодоровић и нагласио да ће и у будућем периоду на листи приоритета општине Беране бити проблеми са којима се РЕ популација суочава.

Према ријечима Татјане Малишић Делевић, пројект менаџера у Секретаријату за привреду, развој и инвестиције, пројекат је подијељен у двије фазе. Прва се односи на мале иницијативе у оквиру које ће се извршити опремање заједничке просторије у насељу Риверсајд, друга фаза се односи на унапређење рада на ублажавању ефеката и санацији социо-економског утицаја Ковид- 19 и дугорочном опоравку. У овој фази спровешће се радови на адаптацији заједничког објекта у насељу Риверсајд. На овај начин, створиће се услови за унапређење инклузије ромске заједнице у Беранама, истакла је Делевић у свом излагању на сесији.

Заједнички објекат у насељу Риверсиде биће адаптиран и опремљен неопходним намештајем и спреман за употребу. Двије просторије у оквиру овог објекта ће се  користити  за спровођење различитих врсте обуке и предавања у циљу превенције малољетничких бракова, насиља у породици као и радионице на тему  планирања породице и превенције здравља.

О Важности реализације пројекта и бенефитима које носи, говорили су и Милица Ковачевић, испред Савјета Европе и Самир Јаха, испред НВО ,,Млади Роми”.

Састанку су присуствовали и Султан Бећа, (Удружење за подршку Рома и Египћана), Никола Раичевић, (ОШ,, Радомир Митровић”), Марина Гојковић, (ЈПУ ,,Радмила Недић”), Петар Пајковић, (Центар за социјални рад), Гордана Бубања Ивановић, (Центар Безбједности Беране), Маја Ђуришић, (секретарка Секретаријат за привреду, инвестиције и развој), Немра Софтић, (НВО ,,Млади Роми”), Др Миро Недић, (Дом здравља Беране), Данка Голубовић, (Секретаријат за привреду, инвестиције и развој), и Љубинка Мијовић и Вања Бубања,(савјетнице за Роме у Општини Беране).