На другој Смотри драмског аматерског стваралаштва за три дана, од 28. до 30. марта, изведено је девет позоришних представа за дјецу и младе а наступила је и етно група Св. Евстатије. Током смотре на сцени Центра за културу у девет приказаних представа играло је више од стотину младих талентованих ученика а смотру је посјетило више од 2000 гледалаца.

Жири у саставу Слободанка Ивановић, директорка Центра за културу, Вуко Трифуновић, руководилац СКУСД и Горица Ћулафић, аниматорка културних програма, са великом пажњом су пратили сваки глумачки дамар и донијели одлуке о наградама.

У име жирија у образложењу које је саопштила Горица Ћулафић је рекла: “Уз пажљиво одабране текстове све представе су биле успјешне, али и различите својим садржајем, складношћу, љепотом, шармом и сликовитошћу. Све су имале едукативну вриједност у коју су уткане и сјајне глумачке интерпретације дјеце и омладине из вртића, основних и средњих школа наше општине, и глумаца који су ових дана заиграли на сцени Центра за културу“.

Изражавајући задовољство у име организатора због успјешне манифестације, Ћулафићева се захвалила менторима, директорима школа, родитељима и дјеци и саопштила одлуке жирија:

За најбољи костим награђена је ОШ „Доња Ржаница“, за представу „Велико прољећно весеље“ у режији учитељице Зорице Ђекић. Ова представа биће поново изведена на сцени Центра за културу 12. априла 2017. године, на Општинској смотри рецитатора.

За најбољу колективну игру награђена је ОШ „Вукашин Радуновић“. Ријеч је о позоришној представи „Некад и сад“ која је ауторски текст ученица и професорице Маје Крговић која је режирала представу.

За најбољу сценографију жири је одабрао ОШ „Лубнице“, која се представила текстом „Моја дивна луда породица“ у режији Снежане Рајковић, професорице у овој школи.

Награда за најбољу женску улогу припала је Ањи Боричић, ученици седмог разреда ОШ „Полица“, за улогу Феме у представи „Свако време има своје Феме“. Аутор овог текста је Светлана Бајић, професорица која потписује и режију. За најбољу епизодну мушку улогу жири је одабрао Сашу Вељића, такође ученика ОШ „Полица“. Ова представа биће изведена и на четвртој Државној смотри рецитатора 7. јуна 2017. године, у Центру за културу који је и организатор ове манифестације.

За најбољу женску епизодну улогу награђена је Марија Кастратовић, ученица ССШ „Вукадин Вукадиновић“, за улогу просветитељке у пародији „Полусмак полусвета“ у режији Маје Јокић професорице ове школе.

Најбољу главну мушку улогу одиграо је Драган Бубања, ученик ОШ „Владислав Рајко Кораћ“ из Штитара. Ученици из Штитара играли су представу „Приче из радионице“ по тексту Здравка Шотре у режији учитељице Милице Лабовић.

За најбољу позоришну представу у категорији основних школа, проглашена је она коју су извели ученици ОШ „Радомир Митровић“. Текст за ову представу „Април у Београду“, написала је ученица ове школе Дина Муратовић а представу је режирала професорица Сенка Живковић. Они ће бити учесници фестивала „Лимско срце 2017“, током јесени на сцени Центра за културу.

За најбољу представу у категорији средњих школа проглашена је „Радован III“ по тексту Душана Ковачевића, у извођењу ученика Гимназије „Панто Малишић“ и режији професорице Љерке Петковић. И ова представа наћи ће се на репертоару Центра за културу.