У Општини Беране је одржан састанак са представницима Центра за грађанско образовање (ЦГО), којем су присуствовали: Борис Марић – виши правни савјетник у ЦГО и Никола Ђоновић – координатор програма. Састанку су, поред предсједника општине Драгослава Шћекића, присуствовали  представници радне групе за израду акционог плана борбе против корупције на локалном нивоу, Анђела Бојовић и Александар Мијовић.

Тема састанка била је презентовање пројекта ,,Мисли локално – Дјелуј локално! – Борба против корупције на локалном нивоу”. О пројекту су говорили представници ЦГО Борис Марић и Никола Ђоновић, који су прецизније информисали представнике Општине Беране о циљевима овог пројекта. Пројекат се реализује у сарадњи са невладиним организацијама „Бонум“ из Пљеваља, „Инкубатор“ из Котора и „Центар за истраживачко новинарство“ из Подгорице.  Такође, реализацију и праћење пројекта подржава Европска унија.

 Представник пројекта Борис Марић је истакао да је основни циљ пројекта  доприношење развоју учешћа цивилног друштва у спровођењу антикоруптивних политика кроз мониторинг, извјештавање и надгледање активности на локалном нивоу у Црној Гори и утицање на свијест грађана о антикорупцији. Такође, пројекат је заснован на унапређењу капацитета мањих организација цивилног друштва у Црној Гори у праћењу антикоруптивних стратегија и антикоруптивних активности на локалном нивоу. Координатор програма Никола Ђоновић је појаснио и то да постоји могућност финансирања невладиних организација које се баве питањима антикорупције. Они ће расписати Конкурс, на којем ће моћи да се пријаве било које невладине организације, с тим да морају имати пројекат који се односи на антикорупцију и који се баве питањима корупције и мјерама неопходним за превазилажење истог. Финансираће се десет невладиних организација, с тим да све невладине организације које по Конкурсу буду оствариле средства, за реализацију њихових пројеката ће бити контролисане да ли су опредијељена средства намјенски искористиле.

Поред свега овог, план представника Центра за грађанско образовање је да се ,,ИНФО СЕСИЈА”, односно ближе упознавање о циљевима овог пројекта, о начину финансирања НВО са пројектима који се баве питањима антикорупције, о стратегијама, плану интегритета и предузимању мјера за спречавања корупције  за све сјеверне општине одржи у Беранама.

Представници Општине Беране су размијенили мишљења са представницима Центра за грађанско образовање, пренијели искуства о корупцији на локалном нивоу, представили начин на који они предузимају мјере у спречавању ширења било којих коруптивних радњи и појаснили како врше надзор над истим.