Сајам запошљавања младих у оквиру пројекта “Праксис“,  који има за циљ унапредјење положаја младих -повећање запошљивости побољшањем каријерног савјетовања, стицања базичних вјештина, стажирања и могућности волонтирања одржан је у Хотелу Беране.

Испред Министарства европских послова Црне Горе обратила се Нада Пејовић која је казала да Црна Гора учествује у четири билетерална програма и то са Албанијом и Косовом ,  Босном и Херцеговином и Србијом, а циљ ових програма је промовисање добро сусједских односа и социоекономски развој кроз локалне и регионалне иницијативе.
 
„Прекогранична сарадња између Црне Горе и Косова започета је 2010. године, када су оперативне структуре отпочеле активности на изради Програма прекограничне сарадње од 2011. до 2013. године и иста је настављена у оквиру нове финансијске перспективе ИПА II, у оквиру које је и финансиран пројекат „Праксис“, а очекује се и наставак у оквиру ИПА III. Пројекат има за циљ да повећа запосленост младих у Црној Гори и на Косову кроз побољшање каријерног вођења, обуке за унапрјеђење меких вјештина, праксе и могућности волонтирања. Овај пројекат се спроводи 26 мјесеци и биће завршен 31. децембра 2022. године“, казала је Пејовић.

Битан актер у имплементацији овог пројекта јесте и Општина Беране. Како је казао менаџер Општине Марко Лалевић , сарадња Општине са институцијама на свим нивоима увијек је усмјерена на унапређењу живота  грађана, гдје млади, као будућност и основ развоја сваке државе имају посебну подршку.
Општина Беране, као локална самоуправа, уређује и управља јавним и другим пословима у интересу локалног становништва, а ослоњена је на начела професионалности и ефикасности рада. Важан сегмент нашег рада је афирмисање младих људи кроз могућност њиховог професионалног ангажовања и стварања услова за повећање запослености и њихово равноправно учешће на тржишту рада, уз отклањање баријера и стварање једнаких могућности“, нагласио је он.


Лалевић је истакао да препознају заједнички интерес за интензивнијом сарадњом у области запослења младих.
„Овим пројектом и на овај начин даје се допринос у смањењу незапослености кроз јаку и стабилну подршку младима а Општина Беране ће увијек бити партнер и подршка оваквим пројектима. Желимо да уз помоћ доступних фондова направимо повољан пословни амбијент за привлачење инвестиција и стимулисање предузетништва“, саопштио је менаџер Општине Беране.


Марко Ђеловић , директор Каритаса- Црна Гора се осврнуо на Истраживања кретања тржишта рада које показује да је незапосленост младих кључни проблем и да у Црној Гори постоји  потреба за додатним ускладјивањем понуда образовних институција са потребама тржишта рада.


„Ово је посебно наглашено тиме што значајан удио младих ради послове изван своје струке или обавља послове који захтијевају нижи ниво квалификација од оне коју су стекли кроз формално образовање. Додатни изазов, приликом запошљавања младих, представља неактивност оне групе младих који нијесу запослени и не налазе се у системима образовања и оспособљавања и који активно не траже посао. Удио младих из ове категорије је око 27 одсто“, рекао је он.


Лидија Вулевић из Kаритаса- Црна Гора представила је резултате пројекта. Како је казала, пројекат се спроводи на Косову у 2 општине ( Ђаквица, Клина и у Црној Гори у 3 општине ( Беране, Петњица и Гусиње)
Истакла је да је укупно трајање пројекта  4 мјесеца, а укупан буџет око 330 хиљада еура.
Главни носилац пројекта је Каритас Косово са три партнера: Kаритас Црна Гора, школа ,,Ђон Никол Казази” и Општина Беране.