Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац и потпредсједник Општине Дарко Стојановић одржали су радни састанак са представницима РЦТП пројекта (Развој кластера и трансформација руралних подручија) који реализује ИФАД (Међународни фонд за развој пољопривреде) и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе.

На састанку је било ријечи о Пројекту стварања кластера и трансформације руралних подручија,  као првом пројекту Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) у Црној Гори. Пројекат садржи двије компоненте, испуњене мноштвом подкомпонената као и једну компоненту која се односи на менаџмент пројекта. Компонента 1 односи се на Креирање кластера ланаца вриједности у циљу одрживе и отпорне руралне трансформације, док се Компонента 2 односи на Подршку развоју руралне инфраструктуре кластера.

„Прошле године, сходно пандемији изазваној вирусом Корона, имали смо финансијске потешкоће и претпостављам да је то утицало на све сфере пословања и дјелатности. Када је ријеч о овом пројекту,  на основу података  о реализованим активностима, увиђам да није било великих одступања, што говори о све бољим резултатима из године у годину“- истакао је предсједник Богавац.

Секретар Секретаријата за пољопривреду, шумарство, водопривреду и туризам, Божо Премовић, истакао је да у општини Беране постоје два кластера и то: кластер меса и кластер сјеменског кромпира. Додаје да број корисника из године у годину расте. Како је казао од 2018. године па до данас имамо 140 корисника овог пројекта. Када је у питању Компонента 2 , од 2018. године до сада остварено је 15 инвестиција. Што се тиче инвестиција у водама од 2018. године до сада остварено је укупно двије инвестиције. „Настављамо даље у остваривању бољих и квалитетнијих услова за пољопривредне произвођаче на територији наше општине“- истакао је Премовић.

Директор ИФАД-а у Црној Гори, Филип Реми, који је учешће на састанку узео преко зум апликације, захвалио се предсједнику Општине и исказао задовољство на броју учесника на овом пројекту.

Предсједник Богавац истиче да  је путна инфраструктура од велике важности, јер без доброг и квалитетног споја између руралног и градског подручија нема прогресивније производње. Такође наглашава да је, побољшањем саобраћајне инфраструктуре у руралним подручјима, дошло до промјене у свим сегментима живота људи који се баве пољопривредном производњом, односно до повећања цијене земљишта, веће обрадивости плодног земљишта и што је најбитније до већег интересовања за пластеничку производњу.

Састанку су присуствовали секретар Секретаријата за пољопривреду, шумарство, водопривреду и туризам, Божо Премовић, представници РЦТП пројекта које реализују ИФАД-а и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Игор Јовановић, Армин Спахић, Милан Лековић, Мирко Жижић,  и савјетница у Служби предсједника, Ивана Милошевић.