Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић и потпредсједник Општине Дамјан Ћулафић одржали су радни састанак са представницима РЦТП пројекта (Развој кластера и трансформација руралних подручија) који реализује ИФАД (Међународни фонд за развој пољопривреде) и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе.


На састанку је било ријечи о Пројекту стварања кластера и трансформације руралних подручија, као првом пројекту Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) у Црној Гори.
Основни циљ пројекта је да допринесе јачању и трансформацији малих газдинстава на сјеверу Црне Горе, омогућава им да постану конкурентнији и отпорнији на климатске промјене.
Пројекат садржи двије компоненте, испуњене мноштвом подкомпонената као и једну компоненту која се односи на менаџмент пројекта. Компонента 1 односи се на Креирање кластера ланаца вриједности у циљу одрживе и отпорне руралне трансформације, док се Компонента 2 односи на Подршку развоју руралне инфраструктуре кластера.
Предсједник Вуко Тодоровић је похвалио резултате пројекта РТЦП и бенефите које су оствариле мјесне заједнице у мапираној зони пројекта као и инвестиције које је овај пројекат остварио у Компоненти 1 односно помоћи малим пољопривредним производјацима као и почетницима у пољопривредној производњи које осим локалне самоуправе и општинског агробуџета не препознаје ни једна државна институција, јер су у току трајања пројекта 202 пољопривредна произвођача остварили директно улагање у своја газдинства у износу од близу пола милиона еура.
„Када је ријеч о Компоненти 2, на основу података о реализованим активностима, увиђам да није било великих одступања, што говори о све бољим резултатима из године у годину“, истакао је предсједник Тодоровић.
Помоћник секретара Секретаријата за пољопривреду, шумарство, водопривреду и туризам, Милутин Мићовић, истакао је да у општини Беране постоје два кластера и то: кластер меса и кластер сјеменског кромпира. Додаје да број корисника из године у годину расте. Како је казао од 2018. године па до данас имамо 202 корисника овог пројекта, укупан износ инвестиције 492.219,€. Када је у питању Компонента 2 , од 2018. године до сада остварено је 15 инвестиција у путеве, дужине 11.07км у укупном износу од 636.406,38€. Што се тиче инвестиција у водама од 2018. године до сада остварено је укупно двије инвестиције, вриједности 91.054,70€. У 2021 години је одобрено 2,4 км пута на шест позиција чија је реализација у току у 2022 години још додатних 3,9 км чија се реализација очекује током октобра мјесеца, што показује да ће току трајања овог пројекта до краја 2022 године у Беранама бити асфалтирано 18 км сеоских путева у 6 мјесних заједница које су обухваћене пројектом. Надамо се и да ће следећи петогодишњи пројекат “ГОРА” који се спроводи посредством ИФАД програма у сарадњи са општином Беране донијети још много бенефита локалном становништву и пољопривредним произвођачима са територије наше општине истакао је Мићовић.
Координатор пројекта Игор Јовановић, захвалио се предсједнику и потпредсјенику Општине и исказао задовољство на броју учесника на овом пројекту. Истакао је да пројекат тежи ка укључивању сиромашних пољопривредника из области у профитабилне и климатске одрживе ланце вриједности како би у што већој мјери искористили бенефите који из њих произилазе
Он је представио и нови програм ИФАД-а који ће бити фокусиран на одређена подручија унутар једне општине, који ће створити могућност већој групи домаћинстава да аплицирају.
„Пројекат се спроводи на територији седам црногорских општина, циљ је да се новим пројектом обухвати 13 сјеверних општина“, казао је Јовановић.
Предсједник Тодоровић истиче да је путна инфраструктура од велике важности, јер без доброг и квалитетног споја између руралног и градског подручија нема прогресивније производње. Такође наглашава да је, побољшањем саобраћајне инфраструктуре у руралним подручјима, дошло до промјене у свим сегментима живота људи који се баве пољопривредном производњом, односно до повећања цијене земљишта, веће обрадивости плодног земљишта и што је најбитније до већег интересовања за пластеничку производњу.
Укупно пристиглих апликација за Компоненту 2 за 2022. годину је 11 апликација, укупне дужине 6,71км. Студија изводљивости је завршена. У току је тендер за извођача радова. Након тога слиједи потписивање уговора. Одобрено је осам апликација укупне дужине од 3,96км
Састанку су присуствовали помоћник секретара Секретаријата за пољопривреду, шумарство, водопривреду и туризам, Милутин Мићовић и представници РЦТП пројекта, координатор за општине Бијело Поље, Беране, Мојковац и Петњицу, Армин Спахић и координатор за општине Никшић, Шавник и Жабљак, Марко Жижић.