Ћулафић: Динамика развоја у свакој мјесној заједници убудуће ће бити једнака

У Скупштинској сали Општине Беране јуче је одржан први радни састанак са предсједницима Савјета мјесних заједница са територије општине. Састанак, на којем је присуствовало 23 представника мјесних заједница, водио је потпредсједник Општине Дамјан Ћулафић са сарадницима. На састанку, на којем су разматране бројне теме од важности за мјесне заједнице и суграђане, закључено је да ће, према ријечима Ћулафића, локална самоуправа убудуће пружати напоре да свака мјесна заједница има исту динамику развоја, односно да ће се свуда улагати једнако, према приоритетима и потребама грађана.


Теме састанака са представницима мјесних заједница односиле су се на накнаде предсједницима Савјета мјесних заједница; контролу трошкола средстава у њиховом посједу; начин ангажовања извођача и добављача за извођење радова; дуговања; План рада за 2023. и Извјештај о раду за 2022. годину; Финансијски извјештај за 2022. годину и на План обиласка мјесних заједница.


Према Одлуци Општине Беране о давању накнаде за предсједнике Савјета Мјесних заједница из 2015. године, а сходно нагомиланом дугу локалне управе по овом основу, на састанку је одлучено да ће у најкраћем року бити направљен Споразум од динамици исплате заосталих финансијских накнада.


На састанку је дефинисан начин контроле трошкова које Општина, према захтјеву мјесне заједнице , уплаћије на рачун мјесне заједнице , како би свако пословање или ангажовање извођача радова било поткријепљено комплетном документацијом . Приликом ангажовања извођача радова или добављача материјала, сходно активностима, договорено је да се од три понуде бира најпровољнија.


Сходно договору са састанка, већ данас Општина Беране је почела са исплатом дуговања мјесних заједница према фирмама са којима су имале сарадњу у протеклом периоду.


Закључено је да ће, према Плану раду за 2023.године и Финансијском извјештају за 2022.годину, Општина планирати финансијска средства за реализацију активности у свакој мјесној заједници.


Како је казао потпредсједник Ћулафић, убудуће ће се свака мјесна заједница обилазити редовно, како би заједнички дјеловали зарад побољшања стандарда живота .


Састанку су присуствовали Бојан Радошевић, секретар за финансије и економски развој, Милош Раковић, секретар за општу управи и друштвене дјелатности, Милица Рачић, савјетница за мјесне заједнице и Ана Јокосимовић из Службе предсједника.