Поводом Међународног дана борбе против корупције, данас је у Великој сали Општине одржан Округли сто на тему: ,,Сарадња НВО и локалних управа у борби против корупције“. ,,Корупција је кривично дјело и на нама, доносиоцима политичких одлука, велика је одговорност. Зато, позивам да заједничким снагама станемо на пут овом проблему који је препознат и од стране релевантних адреса као присутан у нашем друштву“, казао је предсједник Општине Вуко Тодоровић и позвао представнике цивилног друштва и грађане, да све што препознају као коруптивно  пријаве.

,,Општина Беране унаприједила је транспарентност рада, те наши грађани имају детаљан увид у функционисање локалне власти. Свакодневно, позивамо грађане да учествују у изради  стратешких докумената, какав је Стратегија развоја Општине Беране и Просторни план, јер је ријеч о документима који трасирају развој града и итекако се тичу квалитета живота свих у локалној заједници. Само активизмом, изграђеном друштвеном свијешћу и одговорним поступањем можемо ићи напријед. Ових дана почео је са радом и сервис за грађане ,,Систем 48“ који омогућава грађанима да могу пријавити своје проблеме, захтјеве и наравно сумњу на коруптивно понашање како локалних функционера, тако и било којег запосленог у органима Општине Беране“, казао је Тодоровић.

Према ријечима Алмера Мекића, предсједника НВО,,Еуромост“, од 2020.године немамо нове податке да су у сјеверним општинама формирани тимови за израду Локалних акционих планова (ЛАП) за борбу против корупције, као и то да је се тренутно имплементира неки локални акциони план за ову област. Национална стратегија, која ће помоћи локалним самоуправама у креирању  ЛАП-а за борбу против корупције, још није усвојена, истакао Мекић и напоменуо да је невладин сектор на услузи свим локалним самоуправама како би заједничким дјеловањем смањили ниво корупције на локалном нивоу.

Испред Грађанске алијансе, присутнима се обратила Ивана Ђорђевић, која је нагласила да је црногорско друштво ,,навикнуто“ на неки вид корупције, на различитим новоима, и да она представља, нажалост, саставни дио свакодневнице. Како је казала, сарадња Грађанске алијансе конкретно са локалном самоуправом и другим државним  институцијама у Беранама је на завидном новоу. Уз осврт на стање корупције у систему, значају улоге Агенције за спречавање корупције, Ђорђевић је апеловала на надлежне за брзо усвајање Националне стратегије за борбу против корупције.

Јово Мартиновић, испред Мреже за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА, казао је да само заједничком акцијом локалних власти, НВО сектора и медија можемо подићи свијест грађана о значају борбе против корупције, што је један од предуслова за чланство Црне Горе у ЕУ, односно за свеукупно бољи животни стандард.

Организатори Округлог стола су  НВО,,Еуромост“, Грађанска алијанса и Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА.