„Европски фондови и њихово успјешно коришћење пружају велику могућност за развој локалних управа“, казао је менаџер Општине Владимир Ђаковић, наводећи десет и више пројеката које је Општина Беране успјешно спровела и тренутно спроводи у сарадњи са Европском унијом, за шта је и добила награду 2017. године.

тескт

У Беранама је, у организацији НВО „Сјеверна земља“, кроз пројекат „Када знаш, можеш лако до ЕУ“, одржан округли сто посвећен ЕУ интеграцијама, за представнике локалних самоуправа, НВО и медија.
Учеснике Округлог стола су поздравили директор Сјеверне земље, Маринко Барјактаровић и менаџер, Ђаковић.

тескт

У уводном излагању, менаџер је навео да је увођење ЕУ прописа велики изазов за локалне управе.

„Оно на чему треба да се угледа држава Црна Гора у односу на развијене земље Еверопске уније су стратегије развоја мање развијених подручја и спречавање одлива становништва из њих, што је типичан примјер за све сјеверне општине у нашој земљи, а које наша држава још нема и то је за сваку критику“, казао је менаџер.

Излагања су имали и Ешеф Хусић, генерални директор Директората за климатске промјене и медитеранске послове Министарства одрживог развоја и туризма, као и Драгана Марковић, савјетница главног преговарача за преговоре о приступању Црне Горе Европској унији из Канцеларије за европске интеграције Кабинета предсједника Владе.

Основни циљ овог догађаја је био унапријеђен ниво знања младих, НВО, медија и локалних самоуправа сјевероистока Црне Горе о процесу ЕУ интеграција и расположивим фондовима, те тежња да се унаприједи дијалог локалних самоуправа и НВО.

Током дискусије је посебан акценат стављен на обавезе које простичу из Поглавља 27 – Животна средина и климатске промјене, а господин Хусић је навео примјере како су Аустрија и друге развијене зтемље смањиле емисију штетних гасова користећи био-отпад као гориво за градске топлане што је веома примјењиво у сјеверним општинама у Црној Гори.

Овај пројекат је подржан од стране Министарства јавне управе, средствима за 2018. годину.