Делегација општине Беране, коју су чинили  предсједник Драгослав Шћeкић са сарадницима и клапа О’dive bel canto боравила је у посјети Луксембургу поводом 110. годишњице побратимског града Дуделанжа.

У радном дијелу посјете разговарано је са представницима Дуделанжа, пољског Леборка, француског Менома, њемачког Лауенберга и португалског Арганила. Утврђен је заједнички интерес у унапређењу сарадње и  договорено заједничко аплицирање на пројекте из фондова ЕУ.

Представници општине су се сусрели и са Романом Шнајдером министром за међународну сарадњу и спорт Луксембурга са ким су размијенили досадашња позитивна искуства Берана и Луксембурга и размотрили могући наставка сарадње.

Посебно значајан дио посјете је било успостављање контакта са дијаспором из Берана, прије свега са клубом „МБ Дапсићи“ која је нашој делегацији пружила срдачно и незаборавно  гостопримство. Током два дана са њима су размијењена искуства и изазови са којима се суочавају наша дијаспора и локална самоуправа.

У оквиру свечаности, луксембуршкој публици и бројној дијаспори која је пратила манифестацију  се представила музичка клапа О’dive bel canto која је приредила незабораван концерт уз репертоар традиционалних и популарних пјесама из Црне Горе и бивше Југославије.

Делегација је боравила у Луксембургу на позив Општине Дуделанж која је и покрила трошкове превоза и смјештаја.