„Спремни смо да помогнемо инвеститорима у превазилажењу свих административних баријера, како би, у обостраном интересу, развијали своје привредне активности на територији општине Беране“, казао је, између осталог, предсједник СО Беране Новица Обрадовић на Дунавском форуму.

Обрадовић: Општина је спремна да помогне инвеститорима

Археолошки парк Виминацијум у Костолцу (Република Србија) био је домаћин учесницима 9. Дунавског форума, који је окупио представнике јавног и приватног сектора, универзитета и компанија ангажованих у сливу ријеке Дунав, а један од учесника био је предсједник Скупштине општине Беране.

На самом почетку свог излагања направио је паралелу између Берана и овог локалитета, јер се и овдје, као и код нас (насеље Долац), налазио римски каструм – археолошки локалитет са остацима римског војног логора.

Предсједник Скупштине је говорио на скупу о општим карактеристикама и привредним потенцијалама наше општине, са посебним акцентом на пољопривреду. Истакао је да је Општина Беране отворена сарадњу са потенцијалним инвеститорима у различитим областима.

Спремни смо да помогнемо инвеститорима у превазилажењу свих административних баријера, како би, у обостраном интересу, развијали своје привредне активности на територији општине Беране. С обзиром да наш крај има велики потенцијал за развој пољопривреде онда у том дијелу нудимо и читав низ олакшица пољопривредницима.  Са друге стране, дајемо подстицајне мјере онима који су заинтересовани да свој бизнис покрену у бизнис зони у Беранама, ослобођањем плаћања такси, комуналних услуга… Постоје одређене олакшице и са нивоа државе„, казао је Обрадовић.

Обрадовић: Општина је спремна да помогне инвеститорима

Упознао је присутне на форуму да Беране има повољан географски положај и да ће у наредном периоду изградњом аутопута у Црној Гори, наш град бити још боље повезан са градовима у централном и јужном дијелу земље.

„Беране се налази у пограничној зони, тако да и та чињеница иде у прилог потенцијалним инвеститорима. Некада је био у функцији и берански аеродром, који би поново могао бити активиран уколико се створе услови за тако нешто“, објаснио је предсједник Скупштине.

Истакао је да је до недавно у Беранама радио Рудник угља, који је запошљавао велики број радника. Овом приликом позвао је инвеститоре да, уз одређене повољности, рудник поново почне са радом и развија се у заједничком интересу.

Дунавски бизнис форум 2020. године тематски је био посвећен енергетици, прекограничној сарадњи, изградњи институција, унапређењу туристичке понуде и креативној индустрији.