Предсједник Скупштине општине Беране, Новица Обрадовић и Секретар Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО, Дамјан Ћулафић, угостили су, у малој сали Општине Беране, Милоша Весина, свештеника Српске Православне Цркве, познатог православног теолога и редовног професора на Богословском факултету у Либертвилу (САД), јеромонаха Евстатија (Драгојевића), главног и одговорног уредника „Свевиђа“, часописа Епархије будимљанско-никшићке, и архимандрита Данила Трпчевског, игумана манастира Ђурђеви Ступови.

Предсједник Обрадовић је исказао задовољство чињеницом да је у прилици да угости високе званице, представнике Српске Православне Цркве, и пожелио је професору Весину добродошлицу у Беране: „Пречасни оче, као предсједник Скупштине општине Беране желим да Вас најсрдачније поздравим. Нама свима је Ваше име врло добро познато, а посебно од прошле године, када сте били наш гост у Беранама, и када сте произнијели једну од најдивнијих бесједа на духовним шетњама, протестним литијама, којима је народ Берана бранио своје темељно људско право, односно право да вјерује како му срце жели и како му Устав и закони државе Црне Горе допуштају. Иза нас је врло тежак период, тешка година, али Богу хвала народ Берана, заједно са цијелим народом Црне Горе, успио је да одбрани своје биће и своје право на постојање, и то управо кроз борбу за своје основно људско право, право да слободно изражава своју вјеру.“ Предсједник Обрадовић се захвалио на духовном окрјепљењу које је професор Весин пружио Беранцима у фебруару 2020. године снажном бесједом, којом је потврдио да и западни свијет на цивилизовану борбу православних вјерника гледа као на борбу за правду.

Професор Весин се захвалио на пријему који му је приређен, а потом је пред препуном салом Скупштине општине Беране одржао предавање на тему „Опростити и(ли) заборавити“.

Професор Весин се захвалио на добродошлици и пријему, пренијевши дио емоција које је понио из Берана у фебруару прошле године: „Био сам почаствован да присуствујем тако величанственом молитвеном ходу, какве су биле црногорске литије. Збиља зам био задивљен достојанством са којим је народ носио крст који му је наметнут. Након литија сам обилазио порту манастира и био у невјерици да тридесет хиљада људи може да тако мирно протестује за нешто што је његово основно право, које је најгрубље угрожено, а да, рецимо, на тлу на ком се сабрао не остави иза себе ни један једини папирић, а камоли да учини нешто негативније од тога. Вјерујте да је та искрена борба примљена код Господа, што су резултати борбе и показали.“ 

Секретар Ћулафић је, такође, исказао задовољство што се пружила прилика да са угледним православним свештеником разговара о питањима актуелним не само у Беранама, већ и на много ширем пољу, истичући, такође, едукативни и мотивациони садржај знамените бесједе коју је професор Весин одржао у Беранама, почетком протекле године. Ћулафић је најављено предавање пречасног оца Милоша одредио као културни догађај у Беранама, и истакао да му је част што је у могућности да присуствује, особито у улози једног од домаћина.