Обиљежени Свјетски дани шума и вода

Општина Беране у сарадњи са НВО ,,Озон“ из Никшића организовала је у Великој сали Општине интерактивни час са ђацима три беранске основне школе поводом Свјетског дана шума, 21. март, и Свјетског дана вода, 22. март.

Менаџер Општине Дарко Стојановић, изразио је задовољство поводом обиљежавања ових важних датума, јер самим тим показујемо да желимо да бринемо о ономе што нам је природа дала. Нажалост, како је навео, свједоци смо да се не води довољно рачуна о шумским и водним ресурсима, што је евидентно самим обиласком наших шума и ријека. Велики проблем представља њихово неадекватно коришћење и управљање, као и присуство бројних сметлишта.

,,Како бисмо унаприједили стање у овим областима, није довољан само рад државних и локалних органа, већ је од пресудног значаја партнерство јавне управе, навладиних организација, грађана, како би се оно што сви користимо и дијелимо, сачувало и за наше потомке“- истакао је менаџер Општине.

Испред Секретаријата за пољопривреду, водопривреду, туризам и заштиту животне средине присутнима се обратила Рита Барјактаровић, која је истакла да је Црна Гора једна од најбогатијих земаља када су у питању шумски и ресурси вода. Она је нагласила да је циљ оваквих окупљања да од маладих људи створимо еколошко свјесне грађане, који већ сада кроз разне активности могу дати допринос када је у питању заштита животне средине.

Александар Перовић, извршни директор НВО ,,Озон“ изражио је задовољство што се поводом обиљежавања ових битних датума дружи са беранским основцима, уз чију ће сарадњу спровести акцију сакупљања лименки за рециклажу у основним школама ,,Радомир Митровић“, ,,Вукашин Радуновић“ и ,,Вук Караџић“. Акција сакупљања ће почети данас и трајаће до 22. априла, када се обиљежава Дан планете Земље. Школа која сакупи највише лименки биће награђена екскурзијом.

У склопу предавања представници Озона са ученицима монтирали су картонеске кутије за одлагање лименки, које ће бити уручене школама.

Предавању су присуствовали и Милорад Митровић, извршни директор НВО,, Брезница“ из Пљеваља и представници локалне управе.