Како и приличи граду који држи до себе и поноси се својом дугом и богатом традицијом, данас је свечаном академијом и отварањем изложбено-музејског простора обиљежено 100 година од оснивања Фудбалског клуба (ФК) „Беране“.

У препуној сали Центра за културу овај велики јубилеј окупио је руководства Фудбалског савеза Црне Горе, Општине Беране, ФК „Беране“, бивше фудбалере, легенде клуба, фудбалске раднике и представнике друштвеног и политичког живота Берана и Црне Горе.

Предсједник Општине Беране, Вуко Тодоровић, подсјетио је да је ФК „Беране“, као један од најстаријих клубова у држави, прошао разне фазе и искушења, успоне и падове, ратна страдања, мијењао имена, али и поред свега тога дао значајан допринос развоју фудбала у Југославији и Црној Гори.

„У Беранама су поникли многи сјајни фудбалери који су отишли у веће и јаче клубове, одакле су стигли и до репрезентативних каријера, а многи су каријеру завршили управо у Беранама. Фудбал нас је у прошлости, али и сада, повезивао на најљепши начин. Можемо бити поносни на нашу традицију а ово је прилика да славимо и честитамо стогодишњицу свим присутнима као и онима који нијесу данас са нама а који су дали допринос у развоју ФК „Беране“. Такође, сјетимо се и одајмо почаст минулим фудбалским ентузијастима, знаменитим спортским именима, тренерима, навијачима и хроничарима спорта који су нам оставили драгоцјено насљеђе“, казао је он.

Тодоровић је истакао ријешеност Општине Беране да настави континуирано унапрјеђење и развој спорта и фудбала у нашем граду.

„Можемо се похвалити изванредном инфраструктуром, стадионом изграђеним и опремљеним по највишим стандардима УЕФА, на којем ћемо у наредном периоду моћи да угостимо европске екипе и репрезентације. Поред инфраструктурног, Беране је увијек био град издашног спортског потенцијала, нарочито фудбалског. Челницима ФСЦГ се посебно захваљујем на свему што су учинили да наш фудбалски стадион, кроз реконструкцију трибина и изградњу два помоћна терена, буде у рангу са европским фудбалским стадионима“, нагласио је први човјек беранске Општине.

Легендарни фудбалер, предсједник ФСЦГ и почасни грађанин Берана, Дејан Савићевић, казао је да фудбал већ 103 године заузима посебно мјесто у животима свих Беранаца.

„Од момента када је Михаило Мишо Вуковић, прашки студент, донио прву лопту у Беране, фудбал је постао повод за окупљање Беранаца. Велико интересовање за игру која ће се нешто касније назвати најважнијом споредном ствари на свијету обиљежило је другу деценију прошлог вијека током које се, према писањима хроничара, у граду на Лиму фудбал играо на сваком кораку“, нагласио је легендарни Савићевић.

Подсјетио је да су осамдесете године прошлог вијека биле изузетно значајне за Беране и са аспекта фудбалске инфраструктуре.

„1981. године за потребе одржавања МОСИ игара, изграђен је, за тадашње услове и стандарде, изузетан стадион капацитета 10.000 мјеста. Напоменуо бих реконструкцију тог фудбалског здања коју Фудбалски савез кроз изузетну сарадњу реализује са Општином Беране. Завршетком радова на реконструкцији источне трибине створени су оптимални услови за одигравање утакмица у Беранама, док ће кроз другу фазу пројекта, коју смо започели ових дана, бити реконструисана и западна трибина“, истакао је Савићевић.

Он је ФК „Беране“ пожелио још много година постојања, које ће, у шта је сигуран, обиљежити посвећен рад на стварању нових генерација играча који ће проносити славу клуба широм планете као и освајање нових трофеја у националним такмичењима у свим узрасним категоријама.

О историјату беранског фудбала и ФК „Беране“ говорио је члан организационог одбора за обиљежавање овог значајног јубилеја и ужавени спортски радник Свето Коцка.

„У вијек трајања ФК „Беране“ стало је много тога, много рада, тежњи, фудбалских талената, играча и тренера. Док су поједини почињали и завршавали каријере овдје, други су бранили боје  других, већих и познатијих клубова. Играти за ФК „Беране“ одувијек је било више од игре. Историју нашег клуба исписивале су бројне генерације сјајних фудбалера, који су посебним односом према клубу и граду проносили славу ФК „Беране“… Користим ову прилику да одам почаст великом спортском раднику и ентузијасти Комнену Вујадиновићу, који је значајан дио свог живота посветио прикупљању материјала за израду монографије фудбалског клуба. Обиљежавање вијека клуба својеврсни је подстицај да наставимо дух ствараоца клуба, значајних спортских имена и свих посвећених фудбалу у Беранама, који нас обавезују да у будућности играмо у првој лиги и на нашем терену дочекујемо европске екипе“, поручио је Коцка.

Предсједник Општине Беране, Вуко Тодоровић, као представник оснивача клуба, уручио је плакете за допринос развоју фудбала у нашем граду Фудбалском савезу Црне Горе – предсједнику Дејану Савићевићу, Удружењу клубова „Сјевер“ ФСЦГ – предсједнику Војиславу Дошљаку, члану породице Комнена Вујадиновића и Општини Беране, коју је примио предсједник Скупштине општине Новица Обрадовић.

Урамљени дрес фудбалске репрезентације Црне Горе и плакету, предсједник ФСЦГ Дејан Савићевић уручио је предсједнику ФК „Беране“ Драгутину Јоксимовићу, док је предсједник Удружења клубова „Сјевер“ ФСЦГ Војислав Дошљак уручио плакету предсједнику Општине Беране Вуку Тодоровићу.

Организациони одбор овог јубилеја донио је одлуку да за допринос развоју ФК „Беране“ додијели златне значке клуба ветеранима Берана – Небојши Асановићу, Миомиру Алетићу, Петру Барјактаровићу, Бобану Аковићу, Бориславу Дворжаку, Кости Бајовићу, Јовану Бојовићу, Горану Бојовићу, Александру Бојовићу, Радославу Булићу, Драгану Бошковићу, Зорану Вељићу, Ивану Вељићу, Угљеши Вељићу, Рајку Дабетићу, Милисаву Драговићу, Драгану Дрљевићу, Раденку Ђокићу, Вуку Ђуришићу, Зорану Ђуричанину, Рифу Зејниловићу, Џемалу Зејниловићу, Сетку Зејниловићу, Адмиру Зејниловићу, Самиру Зејниловићу, Рељи Јованчевићу, Титомиру Јолићу, Александру Кнежевићу, Славку Коцки, Слобу Коцки, Марку Лалевићу, Бобану Лекићу, Жељку Марковићу, Батрићу Марковићу, Саши Максимовићу, Милојку Миљићу, Дамиру Мркулићу, Новаку Нишавићу, Голубу Нишавићу, Миру Обадовићу, Суаду Рамусовићу, Владану Савићу, Дарку Стојановићу, Ивици Ћулафићу, Николи Цветковићу, Нову Цимбаљевићу, Стамату Шошкићу, Александру Шћекићу, Сретку Радовићу, Милошу Недићу, Стефану Лутовцу, Николи Вучинићу, Борису Цимбаљевићу, Адмиру Адровићу, Мирсаду Нековићу, Јанку Симовићу, Николи Лутовцу, Дејану Јововићу, Војину Вујовићу, Мирославу Дуру Малишићу, Браниславу Обрадовићу, Радовану Ојданићу, Фуаду Рамусовићу, Дарку Вучетићу, Славку Стијовићу, Харису Пачаризу, Милану Шћекићу, Владану Радевићу, Владану Радовићу, Николи Томовићу, Рајку Радевићу, Армину Руговцу, Драгославу Вукићевићу, Новаку Рајковићу, Ернесу Исљамију, Борку Миљићу, Менсуду Чекићу, Бошку Ненадовићу, Ђорђију Вучевићу, Ненаду Булатовићу, Радославу Гарчевићу, Вељку Раичевићу, Буду Недићу, Владану Девићу, Гићи Поповићу, Ранку Киковићу, Миловану Тмушићу, Мому Дошљаку, Александру Асовићу, Алмедину Хуремовићу, Џемалу Радончићу, Раду Асовићу, Ђуру Милановићу и Вулу Милановићу.

У име свих добитника златне значке, ово значајно признање уручено је предсједнику Скупштине клуба Срђану Милановићу.

На крају свечане академије приказан је документарни филм који је обухватио кључне тренутке у историји ФК „Беране“. Аутор филма је новинар Синиша Стојановић, први Васојевић који је добио престижну награду Удружења спортских новинара Србије.

У програму је учествовао Градски хор којим руководи професорица Ивана Миликић, а модераторка је била Ирина Зечевић.

САВИЋЕВИЋ И ТОДОРОВИЋ ОТВОРИЛИ ИЗЛОЖБЕНО-МУЗЕЈСКИ ПРОСТОР НА ГРАДСКОМ СТАДИОНУ

Поводом златног јубилеја ФК „Беране“ предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић и предсједник ФСЦГ Дејан Савићевић симболичним откривањем бисте оснивача ФК „Беране“ Михаила Миша Вуковића и рељефног грба ФК „Беране“ отворили су изложбено-музејски простор у оквиру источне трибине Градског стадиона.

У холу и ходницима изложени су бројни трофеји освојени у година за нама, чланске карте легенди клуба, фотографије бројних генерација и играча ФК „Беране“.

Посебну емоцију код предсједника ФСЦГ-а је изазвала фотографија фудбалске репрезентације Југославије, која је 1990. године играла четвртфинале Свјетског првенства у Италији а чији је члан био Савићевић.

Том приликом је потпредсједник Општине Беране, Дамјан Ћулафић, казао је да присуство Дејана Савићевића, чији фудбалски надимак и дан данас представља јединствену чињеницу у фудбалском свијету, чини посебну част и подиже ниво значаја свечаности коју наш град обиљежава.

„ФК „Беране“ ове године обиљежава читав вијек постојања. То није само вијек постојања нашег клуба, то је симболичан вијек постојања фудбала у Црној Гори а вјерујем да се многи европски клубови и европске пријестонице не би застидјеле пред таквим јубилејом. Налазимо се у једној спомен соби, тј. посебној врсти музеја коју смо жељели да култивишемо“, казао је Ћулафић.

Након тога, Савићевић и домаћини обишли су радове на реконструкцији западне трибине који су у пуном јеку а које финансира Фудбалски савез Црне Горе у партнерству са Општином Беране.