Културно умјетничким програмом у сали Центра за културу у Беранама обиљежен је Међународни дан слијепих и слабовидих особа – Дан бијелог штапа уз поруку „Никада не одустати јер је све могуће у животу“.

У оквиру манифестације коју  већ другу годину за редом организују Општина Беране, Савез слијепих Црне Горе, Параолимпијски комитет Црне Горе и Организација слијепих за Беране, Андријевицу, Плав и Рожаје публици су се, у готово двочасовном програму, представили бројни учесници.

Потпредсједник општине Беране др Зоран Марсенић рекао је да Општина учешћем у обиљежавању овог дана жели да упути јасну поруку, да заједно, овдје у Беранама, можемо и хоћемо да стварамо предуслове за активно учешће у душтвеној заједници, не само слијепих и слабовидих , већ и других особа са инвалидитетом, а све то на равноправној основи и без предрасуда.

„У циљу решавања овог комплексног и мултисекторског проблема дефинисали смо локалну политику кроз доношење стратешког документа Локалног плана акције за особе са инвалидитетом, намијењеног решавању проблема са којима се сусрећу особе са инвалидитетом. Такође, у периоду за нама формирали смо општински Савјет за питања особа са инвалидитетом“, казао је потпредсједник Марсенић.

Наводећи да срећи не треба тежити већ да на томе треба радити. Он је истакао:

„Ми смо ваши суграђани и желимо да живимо са вама, не поред вас. На том плану предузећемо конкретне активности како бисмо вам омогућили већу слободу кретања, више самосталности, успјешну интеграцију у нашу средину“.

Др Марсенић је напоменуо да радује чињеница што има и оних који, поред ограничења вида са којим живе, одлучили су да студирају и раде, да су данас успјешни у томе, показујући на тај начин да у друштву заслужују поштовање и исти положај и права као и остали њихови суграђани.

У свом обраћању предсједник Управног одбора Савеза слијепих Црне Горе Божидар Денда је рекао да смо се и ове године окупили  да заједничким снагама и у пријатељској атмосфери размишљамо и разговарамо о собама оштећеног вида и о начинима за унапређење њиховог општег положаја у друштву.

„Општина Беране се потрудила да обезбиједи услове за квалитетан и садржајан програм у трајању од  два дана. Захваљујемо за пружену руку, солидарност, разумијевање, партнерство и сарадњу. Захваљујемо за вјеру у особе оштећеног вида у њихове потенцијале, способности и могућности уз обећање да ће чланови нашег Савеза умјети и знати да цијене такву подршку и такво повјерење“, казао је Денда, и додао да је заједнички циљ да особе са инвалидитетом буду интегрисане у црногорско друштво зато што ће то значитио да је друштво боље, демократскије и зрелије.

У музичком дијелу програма наступили су чланови Оркестра Савеза слијепих Црне Горе, дјечји хор Школе за основно музичко образовање под диригентском палицом  професорице Иване Пантовић, а уз клавирску и виолинску пратњу професорица Марије Барјактаровић и Мирјане Нововић. Публика је имала прилику да чује и солисткиње на клавиру, ученице Елену Пешић, и Андреу Вељић, у класи професорице Наталије Дјаченко. Млађани Ђорђе Радивојевић се представио композицијом коју је одсвирао на хармоници, у класи професора Дејана Вучетића. Нумере „Оро“ и „Волим те“ , које у оргиналу изводе Јелена Томашевић и легендарни  Лео Мартин, специјално за ову прилику чули смо у интепретацији Николине Араповић и Веселина Вуковића.  У наставку је наступио музички трио Школе за основно музичко образовање који су чиниле: Анастасија Пековић (клавир, у класи професорице Марије Барјактаровић), Теодора Фатић (гитара, у класи професора Јасмина Ћоровића) и Марија Недић (виолина, у класи професорице Драгане Поповић). Вокални солиста Мило Кастратовић представио се пјесмом „Морнар“ (Ју група), док су Бојана Оташевић, Анђела Драговић, Бранко Николић и Дамир Кожар одабрали мелодије са традициналним мотивима.  Последњи је наступио Милош Ђуришић из Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју који је говорио стихове што је публика испратила аплаузом.

Програм је водила Кристина Губеринић.

Музичкој вечери у Центру за културу претходило је отварање Отварање Изложбе (Презентације) тифлотехничких помагала у галерији Полимског музеја, посјета основној школи „Вук Караџић“ – комбинованом одјељењу за дјецу са посебним образовним потребама, као и ЈУ „Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју“.

Подсјетимо, Дан бијелог штапа је манифестација која се у свијету и код нас обиљежава преко 20 година, са циљем да се слијепим и слабовидим лицима призна право на једнаке шансе у свим аспектима живота.

Бијели штап је симбол настојања слијепих људи да се самостално крећу и достигну што већи ниво у образовању, раду и свакодневном животу.