Свечана сједница Скупштине општине Беране поводом Дана општине, 21. јула одржана је данас у сали Центра за културу.

Свечаности је присуствовао велики број високих званица почев од министра спорта у Влади Црне Горе Николе Јановића, затим генералног секретара Заједнице општина Рефика Бојаџића, представника Владе Црне Горе, државних органа и институција, црногорских општина, братских и пријатељских градова из иностранства, црквених великодостојника, представника исламске заједнице, средстава јавног информисања, дипломатског кора, борачких организација и представника јавног, културног и привредног живота Берана.

Свечану сједницу је отворио и њоме пресједавао предсједник Скупштине, Новица Обрадовић, и истакао да је 21. јул дан поноса за свакога од нас.

„Тога дана наши храбри преци утабали су стазу и  одредили правац којим треба да иду њихови потомци. Како тада, тако и данас Беране је остало град слободних људи. У славу наших предака, а како никада небисмо заборавили на жртву коју су поднијели у борби за друштво слободних грађана, 21. јул је проглашен за Дан општине Беране“.

IMGL9566

Предсједник општине Драгослав Шћекић, у свом излагању, поздравио уважене званице и истакао да окупљени данас, на свечаности поводом Дана града, надахнути традицијом и поносом што припадамо овом граду и нашој Црној Гори, његовом складном суживоту и мултиетничности можемо слободно рећи да имамо разлога за славље, јер Дан града славимо у још љепшим, здравијим и напреднијим Беранама.

Свечани говор објављујемо у цјелости:

„Поштовани пријатељи,

Уважени министре спорта у Влади Црне Горе господине Јановићу, представници министарстава и државних институција, генерални секретаре заједнице општина, протојереју, хаџиефендијо, драге колеге предсједници општина, предсједници скупштина, предсједници и представници побратимских општина, предсједници политичких партија у Црној Гори, предсједниче беранске Скупштине и одборници, поштована директорко женске рукометне селекције Црне Горе госпођо Дамјанац, представници борачких организација, добитници награде 21.јул, представници медија, драги моји Беранци, уважени гости,

Желим, прије свега да се захвалим свима вама, који сте се одазвали на наш позив да заједно прославимо овај свети за нас дан- дан града Берана.

Двадесет први јул  је тренутак када се с поносом враћамо у прошлост, присјећамо славних тренутака наше беранске и црногорске историје, дан који је будућим генерацијама утабао свјетлост слободе. Тадашња Среска народна скупштина у ослобођеним Беранама и данас нас обавезује да заједништвом стварамо љепше и богатије Беране, да одолимо свим препрекама и пођелама и да градимо пут заједништва без обзира на разлике било које врсте.Беране као вишенационални град настоји да гради своју будућност у духу своје славне антифашистичке и вјековне државнотворнетрадиције, истовремено одговарајући свим захтјевима модерног, савременог доба.

Поштовани пријатељи,

Окупљени данас, на свечаности поводом дана града, надахнути традицијом и поносом што припадамо овом граду и нашој Црној Гори, његовом складном суживоту и мултиетничности могу слободно рећи да имамо разлога за славље, јер Дан града славимо у још љепшим, здравијим и напреднијим Беранама. Логично је да се данас направи пресјек онога што је урађено у претходној години, да се наведе макар дио онога што је у претходном периоду урађено. У том правцу ми дозволите да се накратко осврнем на догађаје који субили посебно упечатљиви за наш град.

Прошле године са овог истог мјеста послао сам поруку да се развој Берана мора наставити и да чврсто вјерујем да, без обзира на резултате избора, који су се очекивали, нека нова будућа власт има обавезу да укључи све своје ресурсе и настави да улаже у његов развој. Почетак ове године обиљежила је предизборна утакмица. Избори  у мојим и вашим Беранама, у нашој Црној Гори још увијек носе терет тензија, повишеног политичког адреналина и додатног набоја. Желим да вјерујем да европски пут наше државе доноси и пријеко потребну политичку стабилност. Фебруарски и мартовски изборни кругови потврдили су вољу Беранки и Беранаца да коалиција Здраво Беране, коју чине Социјалистичка народна партија Црне Горе и Демократски фронт са својим политичким партнерима из Демократске Црне Горе и у наредне четире године своју визију развоја града преточи у дјела, уз очекивање конструктивног односа од стране политичке опозиције. Свака генерација политичара, па и ова наша, обавезна је да уради све своје постављене задатке. Мора, јер све што се ради искључиво се ради за становнике овога града, а не за хвалоспјеве или свечане сједнице. И зато и данас користим ову прилику да поновим и подвучем свој недвосмислен став да са Владом своје државе желим у наредном периоду у што већем обиму да сарађујем и позивам их и овог пута да заједно учинимо све како би несумњиви туристички, пољопривредни и сваки други потенцијали Берана били искоришћени за добро овога града и нашег становништва. Искрена рука сарадње остаје испружена са моје стране док год се налазим на позицији првог човјека овога града. Наравно, на равноправним основама, уз обострано задовољство и искључиво у једном једином интересу- учинити живот грађана Берана што бољим и квалитетнијим.

Знање је најважнији ресурс једне државе и у директној је вези са квалитетним образовањем. И зато и ове године настављамо са праксом бесплатних уџбеника за све ученике беранских основних школа. Обезбијеђене су стипендије за студенте таленте, награде за најбоље ученике основних и средњих школа, награде за ученике за остварене резултате на такмичењима , донације школама и слично. Сматрам за потребним да и данас поновим чврст и непромијењен став локалне управе да се мора испоштовати одлука Владе Црне Горе и наставни програм Високе медицинске школе од септембра почети одвијати у нашем Универзитетском центру. Свака друга одлука за нас није прихватљива, јер једноставно желимо да наше Беране постане јак Универзитетски центар, уз отворену могућност отварања нових студијских програма.

И ове године, као и претходних, наш град је и културном погледу обиловао значајним, богатим и лијепим садржајем. Беранско културно љето, Ладица ђинђува по тргу просута, Међународни ликовни симпозијум, концерти етно музике, Тандерфест, Шлауфијада, изложба олдтајмера, Лимско срце, традиционални концерти за Дан општинеи дочек Православне Нове године дио су богатог културног садржаја испреплетеног ђечијим позориштем, беранским ,,даскама које живот значе,, , умјетничким стваралачким достигнућима и предивним музичким тактовима за свачији укус.

Користим данашњи дан да поменем и одговорну социјалну политику наше локалне управе. У том правцу смо једина општина која је доношењем одлуке издвојила значајна средства за рурално подручје, односно за наше породице са треће и више дјеце у износу од 300 и више еура, као и за шесторо и више дјеце у износу од 10.000 еура. Немојте ми замјерити, желим и данас да поновим да сам посебно поносан на одлуке које се тичу образовања и социјалних издвајања, јер смо и у том сегменту показали своју максималну посвећеност да се својим грађанима помогне у највећој могућој мјери како би скупа што лакше превазишли тежак економски моменат, кроз који пролази и наш град, регион, али и наша Црна Гора.

Спорт у нашем граду није на врхунском нивоу и свјесни смо тога, као што са друге стране, радимо све да и у тој области створимо услове за што бољи третман спортиста и стварање неопходних услова за врхунске резултате. Прелијепа Хала спортова је завршена и одмах по завршетку ове сједнице биће свечано и отворена. Стварамо услове за рађање нових беранских спортских бисера.

У сарадњи са нашим фудбалским савезом и спортском легендом Дејаном Савићевићем завршили смо другу фазу спортског стадиона, покрили западну трибину градског стадиона и створили услове за одржавање утакмица по међународним стандардима.

Више смо него сигурно да сва улагања у спортску инфраструктуру дају додатни импулс и спортским радницима, али и инвеститорима, уз јасну поруку и домаћим и иностраним спортским екипама да су увијек добродошли у наш град. Са друге стране, овакав амбијент гарантује нове, не само спортске, него, усуђујем се рећи и инфраструктурне побједе, у оквиру ког смо планирали изградњу и градског базена.

Поштовани пријатељи,

Наше Беране је и велико градилиште. Агенција за изградњу и развој је и у претходној година асфалтирала на километре путних праваца. Мјесне заједнице Горње Заостро, Дапсиће, Берансело, Будимља, Полица, Долац, Лужац, Хареме и њихови становници знају да је механизација активно радила на овим просторима, асфалтирала путне правце у вриједности од преко 220.000 еура. Такође, санирани су и насути многобројни путеви у мјесним заједницама: Рујишта, Загорје, Скакавац, Лим, Лужац, Калудра, Црни Врх, Велиђе, Пешца, Лубнице, Будимља, Бубање, Штитари, Горажде, Заграђе. И да данас јавно поручим и са ове свечаности да ћемо наставити са оваквим и сличним активностима и у наредном периоду гђе год то буде потребно. Свакако не смијемо заборавити ни 5 км нових водова расвјете у Доњим Лугама, Петњику, Будимљи, Беранселу, Лужцу, Пешцима, Харемима.

Драги пријатељи, моја визија је визија здравих, европских Берана, и на том путу немамо права да стајемо.

Свакако да морамо поменути и многобројне пројекте који су реализовани или се реализују уз помоћ европских фондова. Пројектовање и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у општини Беране, Изградња 94 стамбене јединице за смјештај расељених лица, пројекат „Зелена острва“, који се реализује у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора- Албанија, тренутно је актуелан и тиче се заштите животне средине. Надоградња и унапређење система управљања отпадом у региону дијелом ће бити испуњена изградњом рециклажног дворишта са сортирницом, иновацијама у селективном система отпада, набавком савремене опреме и едукацијом грађана и значају и користима рециклаже. У том правцу расписан је тендер и завршен Главни пројекат за изградњу рециклажног дворишта са сортирницом. Ваља подсјетити да се у сарадњи са Дирекцијом јавних радова и ресорним министарством завршава пројекат санације одлагалишта отпада „Васове воде“, који је представљао огроман проблем. Такође, Црна Гора је обавезник спровођења ЦИТЕС Конвенције, тј. Конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака. Како у нашој држави нема тренутно таквог прихватилишта, ми планирамо у Беранама да га изградимо и са Министарством туризма сарађујемо на овом пројекту.

Да смо на добром путу и да су резултати видљиви показује и чињеница да је Општина Беране, односно Канцеларија за припрему и реализацију пројеката награђена за набољу праксу у области „Реализације пројеката путем међународне сарадње“. Ријеч је, иначе о програму, коју реализује Заједница општина Црне Горе у сарадњи са Министарством јавне управе, а уз подршку Организације за европску безбједност и сарадњу.

Беране је наставило своју сарадњу са својим међународним пријатељима, својим побратимским и блиским општинама, тако да смо и ове године наставили да учвршћујемо наше и до сада пријатељске односе са Чукарицом, Врњачком Бањом, Старонагоричанима, Аданом, Караисаилом, Терамом, Костромом и Дуделанжом и Одинцовом Наравно, част нам је било да будемо и на Дану Европе као и на Дану Русије и Америке, као што ћемо и убудуће крупним корацима грабити ка савременој породици демократских друштава и чланству у Европској Унији.

Беране је град толеранције, љубави, складних међуљудских и међунационалних односа. Зато је и наша сарадња са Епархијом Будимљанско- никшићком увијек била и биће на највећем могућем нивоу.  Као резултат тога узели смо учешћа у многим дешавањима, укључујући и традиционалну Светосавску академију. И ове године у сарадњи са исламском заједницом организовали смо ифтар за  за наше суграђанеисламске вјероисповијести. Ово и јесте богатство наших мултиетничких Берана на које сви до једнога, без обзира на политичку, вјерску или било коју другу припадност, морамо бити посебно поносни.

Са овог мјеста желим јавно да се захвалим нашим привредницима који су уложили велике напоре да сачувају свако могуће радно мјесто, уз отварање нових, као и укупнопм приватном сектору на њиховом доприносу развоју града и уједно их позивам на још јачу и чвршћу сарадњу.

Никако не смијемо заборавити ни нашу дијаспору, која је и у претходном периоду на различите начине помагала развој својих и наших Берана и на томе смо им посебно захвални. Уз јасну поруку да ћемо увијек подржати све њихове корисне напоре ја их и овом приликом позивам да са што већим жаром, љубављу и енергијом улажу у свој град и државу.

Сарадња са невладиним сектором реализована је кроз низ заједничких, успјешних активности, који ће се наставити и у наредном периоду.

Захваљујем се свим нашим установама које својим радом и квалитетним програмима помажу развој наших Берана. Захвални смо свима који доприносе нашем развоју, прије свега нашим грађанима, градским предузећима, установама, свим запосленима и  сарадницима на њиховим резултатима а све у корист бољег живота и развоја нашег града.

У то име, у име нових беранских подухвата и заједничких побједа још једном вас од срца поздрављам уз поруку: НЕКА НАМ ЈЕ СА СРЕЋОМ ДАН БЕРАНА!“.

Након излагања предсјдника Шћекића свечаност је настављена обраћањем Миросаве Бојовић, предсједнице жирија за додјелу Награде „21. јул“. Она је прочитала Одлуку којом су највећим општинским признањем награђени дефектолошкиња, Драгославка Ђокић, и магистар специјалиста, др Драгољуб – Драган Кастратовић. Овом приликом су им иста и уручена иста.

Одлуком предсједника општине Драгослава Шћекића да буде награђен један број истакнутих појединаца и друштава, додијељена су и посебна признања – захвалница Батрићу Жарковићу из Позоришта “Славија” из Београда за афирмацију позоришне трупе Центра за културу из Берана, признање фабрици “Полиекс” и фирми “Десетка” и похвала Ранку Бубањи, узорном пољопривреднику и сточару.

Разовој спорта, културе и градске инфраструктуре приоритети су Општине Беране. У наставку  програма приказан је кратки филм са најзначајнијим инфраструктурним улагањима која су обиљежила претходну годину у беранској општини.

У културно – умјетничком дијелу програма наступиле су пјевачке групе „О’ Диве бел канто“ и „Ђурђеви ступови“ и солисти Анђела Јовићевић – Брајовић и Филип Вучић.

Поводом Дана општине Беране честитке су, између осталих, упутили предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић.

Програм је водила Ирина Зечевић, савјетница за информисање у Служби предсједника.