Поводом Дана општине Беране данас је одржана свечана сједница Скупштине општине у сали Центра за културу, којој је присуствовао велики број високих званица почев од предсједника Црне Горе Филипа Вујановића, затим предсједнице Врховног суда Весне Меденице, министарке Јавне управе Сузане Прибиловић, генералног секретерата Заједнице општина Рефика Бојаџића, представника Владе Црне Горе, државних органа и институција, црногорских општина, братских и пријатељских градова из иностранства, црквених великодостојника, представника исламске заједнице, средстава јавног информисања, дипломатског кора, борачких организација и представника јавног, културног и привредног живота Берана.

Поздрављајући присутне на свечаној сједници Скупштине општине, предсједник СО Беране Горан Киковић нагласио је да је 21. јул један од најзначајнијих и најсветлијих датума у историји града, испуњен поносом, слободом и надом.

По његовим ријечима данас треба истаћи шта је све урадила и остварила актуелна власт која је на изборима 2014. изабрана вољом већине грађана и која је то повјерење и оправдала.

„Беране је ове године велико градилиште и тако треба да буде. Као легално изабрани представници трудили смо се и трудићемо се да нашем граду вратимо атрибуте друштвене акције, прегалаштва, рада и посвећености, како бисмо повратили повјерење грађана у његов развој и просперитет. Само сложни можемо пуно тога да урадимо и да у слободи, миру, међусобном разумијевању, толеранцији и уважавању свих различитости од којих смо саздани наставимо да стварамо боље услове живота у нашем лијепом граду“, казао је он.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић истакао је да нас  21. јул нас увијек окупља и сабира, а не дијели, и подсјећа да само заједно можемо створити боље сјутра за наредне генерације.

У свом излагању предсједник Шћекић је сумирао учинак органа локалне управе у претходних годину дана и посебно се осврнуо на развој културе и улагање у омладину, спортску и градску инфраструктуру посебно истичући завршетак радова на Хали спортова, реконструкцију Градског стадиона и уз сталне радове на унапређењу сеоске инфраструктуре.

Набројани су и значајни пројекти на унапређењу водоводне инфраструктуре, сеоски водоводи, црпне станице, реконструкција канализације и изградња колектора  „Након свих ових радова, квалитет и доступност  воде за пиће у Беранама се више никада неће доводити у питање.“

„Улажемо у културу, јер без ње и не постојимо. Улажемо у младе јер желимо да остану овдје и да се не суочавају са свим оним проблемима које је наша генерација имала у претходним деценијама.“ Рекао је пресједник Шћекић набрајајући културно-туристичке манифестације које се овог љета организују у Беранам од позоришних представа и ликовних колонија до фестивала попут Тандерфеста.

Шћекић се осврнуо и на питање Више медицинске школе. „Снажно се боримо за останак Високе медицинске школе. Сматрамо и то понављамо на свим адресама да је ова школа значајна за читав сјевер и да Беране има све услове и мора да буде регионални и државни здравствени центар. Опстанак Високе медицинске школе и је тема о којој се не преговара него циљ државе и општине који морамо да остваримо, ако желимо да наш град има будућност.“

У наставку програма, сходно Одлуци Предсједника општине, уручене су награде  добитницима признања, односно захвалница и то следећим редом: магистру за телевизијиску и филмску режију Горану Бјелановићу, Спортско – риболовном клуб „Лим“, Тому Лутовцу, плесном клубу „Дуга“ (кореограф Нина Рмуш), хору „Света Мати Анастасија“ под диригентском палицом професорице Андријане Вучетић – Обадовић, док су захвалнице добили Маргита Лалић – Терзић и ђачки парламент Средње медицинске шко „Др Бранко Зоговић“.

Потом је на видео биму приказан кратак филм са најзначајнијим догађајима који су обиљежили претходни период са акцентом на развој спорта, културе и градске инфраструктуре што су и приоритети Општине Беране.

У умјетничком дијелу програма наступили су: Градски мјешовити хор и оперске пјевачице Тијана Блечић и Анђела Јовићевић, уз клавирску пратњу професорице Наталије Дјаченко.

Програм је водила Ирина Кастратовић.

Након свечане сједнице организован је коктел за званице у просторијама Полимског музеја.

Комплетни текстови свечаних обраћања:

Обраћање предсједника општине Беране

Обраћање предсједника СО Беране