Свечаном сједницом Скупштине Општине у Сали Центра за културу обиљежен је 21. јул, Дан Општине Беране.

Свечаности су присуствовали бројни гости, амбасадор Руске федерације у Црној Гори Владимир Маслеников, представници министарстaва, амбасада, делегације побратимских општина Краљева, Суботице, Тополе, Врбаса, Грачанице и Ћићевца, епископ будимљанско-никшићки Г. Методије, представници политичких партија, предсједници општина и Скупштина општина, одборници, као и представници привредне и друштвене дјелатности којима су поводом Дана општине додијељена признања и захвалнице.

Након што су чланице Градског хора интонирале химну, присутне је поздравио предсједник СО Беране Новица Обрадовић.

Он је подсјетио да је на данашњи дан, сада већ далеке 1941. године, одржана прва сједница Одбора народног ослобођења за срез берански и додао да сам назив тог одбора и догађаја указује на кључњу тежњу народа у овом крају а то је, како је истакао, тежња за слободом.

“Избор тог датума за дан који ће се обиљежавати као празник града свједочи о идентичном опредјељењу беранских генерација које су се појавиле након догађаја којег се овом свечаношћу сјећамо. Беране је било и остало бастион слободе. У Беранкама и Беранцима и данас куса дамар који се појавио тог 21. јула 1941. године”, рекао је Обрадовић.

Да је то тако, додаје, показали смо и прошле године када смо се први пут у историји против неправде побунили гандијевским отпором и величанственим литијама.

Слободно се може рећи да су те литије биле наставак сједнице Одбора народног ослободења за Срез берански, само што је овог пута сједница одржана у ходу, и то молитвеном, и нико никога није питао којем се Богу и на који начин моли. Наоружани љубављу, успјели смо да саберемо и окупимо све добронамјерне људе и дамо пун допринос демократским процесима. Убијеђен сам да је дух који су Беранци том приликом показали у њих усађен управо догађајем којег се данас са пијететом сјесамо. И онда је народни устанак окупио све слободномислеће људе независно од њихове нације, вјере или било којег другог опредјељења”, нагласио је Обрадовић.

Он је подсјетио да је претходна година протекла и у знаку још једне битке, оне најсветије и најузвишеније за здравље.

“Та битка је била племенита јер смо се борили за здравље свих људи. Пандемија је зближила не само нас и не само градане једне општине или држве, већ нас је зближила са сваким човјеком на свијету. Зближила нас је тако што је цио свијет учинила малим. Држећи дистанцу, приближили смо се једни другима као никада раније”, нагласио је предсједник СО Беране Новица Обрадовић.

Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац истакао је у свом обраћању да ни пандемија коронавируса није пореметила планове локалне самоуправе, па је током протекле године урађено много тога у Беранама. Издвојио је улагања у инфраструктуру, пољопривреду, образовање, спорт, културу…, наглашавајући да је у плану да се улаже и ове године како би се допринијело подизању квалитета живота свих грађана.

Подсјетио је да су парламентарни избори одржани у августу прошле године послије пуне три деценије, донијели и промјену власти, што представља, како је истакао, крупан демократски искорак за нашу државу.

И данас, користим прилику да позовем нашу Владу на интензивнију и тјешњу сарадњу, јер само скупа можемо помоћи грађанима Берана да живе живот достојан човјека. У том правцу, прије пар дана, у Беранама смо имали састанак са актуелним премијером и његовим сарадницима, и добили увјеравања да ће наш град постати регионални медицински центар. У оквиру тога, разговарали смо, између осталог, да наша Општа болница добије ангио салу са апаратуром вриједном око 600.000 евра. Надамо се да ће закључци са овог састанка убрзо бити спроведени у дјело„, нагласио је Богавац.

Он је подвукао да је на позицију првог човјека Општине дошао у априлу ове године, те да сви његови планови и активности недвосмислено представљају наставак политике претходног руководства на челу са Драгославом Дадом Шћекићем.

„Користим прилику да им и на овај начин упутим ријечи захвалности за све оно што су, својим успјешним радом оставили овом граду, као што имам обавезу да нашим установама, својим сарадницима, као и запосленим у локалним предузећима и установама најсрдачније захвалим на професионалном максимуму који пружају како би Беране живјело на модернији и богатији начин“, казао је Богавац.

Упутио је и ријечи захвалности присутнима што су, како је истакао, данас „са нама да скупа подијелимо радост Дана нашег града“, посебно напомињући да прошле године дешавања са коронавирусом нијесу дозволила да 21. јул обиљежимо на пригодан и свечан начин.

„И овај датум, баш као и 13. јул, за Беранке и Беранце представљају датуме, који су дубоко урезани у срцима свих грађана. И данас ми је жао, што ни ове године нијесмо били у могућности да позовемо све оне које смо жељели, јер нам епидемиолошка правила то не дозвољавају. Вјерујем да ћемо већ наредне свечаности моћи да празнујемо са свима онима, који су и ранијих година били са нама. И зато, са овога мјеста, са посебном дозом поштовања желим од свег срца да се захвалим медицинским радницима, волонтерима, као и свима онима који су несебично уградили себе у беспоштедној борби са овим невидљивим, али изузетно опасним непријатељем. Хвала им!“, навео је Богавац.

Предсједник је истакао да су дешавања током протекле године донијела „прегршт изазова, не само на локалном и државном нивоу, него и на глобалном плану“.

„Сада већ чувени коронавирус паралисао је живот, и оставио несагледиве и здравствене и економске посљедице. Искрено се надам и вјерујем да смо на путу побједе над овом пошасти, те да су пред нама нови изазови и успјеси“, закључио је у свом излагању.

Након обраћања предсједника Општине приказан је документарни филм у којем је представљено све оно што је  локална управа урадила у претходној години – најважнији инфраструктурни пројекти који су реализовани и чија је реализација у току, улагања у пољопривреду, образовање, спорт и културу.

Награде

Предсједник општине Беране Тихомир Богавац је поводом 21. јула, Дана општине, на свечаној сједници додијелио награде Општој болници Беране и Јединици за хитну медицинску помоћ Беране за посвећеност у борби за здравље становништва током пандемије КОВИД-1, као и Дому здравља др “Ника Лабовић”, за успјешно спроведену вакцинацију.

Захвалнице за допринос помоћи становништву током пандемије коронавируса додијељене су ДОО “Месопромет” из Бијелог Поља, НВО Мото клубу “Соколови”, мљекари “Срна” из Никшића, ДОО “С&Е  Интернатионал” из Београда, МД “Момо” Беране и Центру за хуманитарни рад “Хајрат”.

У име награђених обратио се директор Опште болнице Беране, доктор Милорад Магделинић.

“У протеклом периоду, од почетка пандемије, у беранској болници је збринуто и болнички лијечено преко 1.000 болесника. Такође, више хиљада болесника од ЦОВИД инфекције лијечено је у амбулантама Опште болнице и Дома здравља. То је период у којем су здравствени радници били свједоци и гледали велике животне борбе, као и породичне трагедије…

Посебно изражавам задовољство на овом признању које доживљавамо као доказ да су локална управа и грађани били увијек са нама и помогли нам у превазилажењу и рјешавању свакодневних проблема које су имали здравствени радници и установе”, истакао је др Магделинић.

Овом приликом приказан је и кратак видео Туристичке организације Беране, у којем су представљене знаменита мјеста и природне љепоте Берана.

У културно-умјетничком дијелу програма, уредница културних програма у Центру за културу Горица Ћулафић говорила је дјелове из Записника Сједнице Скупштине одржане на данашњи дан 1941. године.

Медијатор свечане сједнице СО Беране била је, савјетница за информисање у Служби предсједника Ирина Зечевић.