Свечаном сједницом локалног парламента у сали Центра за културу, обиљежен је Дан општине Беране. Свечаности су осим руководства општине присуствовали и представници министарства,  амбасада, побратимских општина, вјерских конфесија, политичких партија, предсједници општина и Скупштина општина, као и представници привредне и друштвене дјелатности којима су поводом Дана општине додијељена признања. Телеграме честитки упутили су предсједник Црне Горе Филип Вујановић и премијер Мило Ђукановић.

1 (54)

Након што су чланице клапе „О’ Диве белканто“ интонирале химну, присутне је поздравио Горан Киковић, предсједник СО Беране. Он је том приликом подсјетио да је 21. јула 1941. године одржана Скупштина народног ослобођења Среза беранског и нагласио да је та Скупштина била израз воље цијелог народа.

„У Беранама је тога дана, као ријетко прије побиједила слога, јединство народа и људи који су били од утицаја у том тешком, али поносном тренутку. Били су то дани народне слоге и јединства који су тог величанственог 21. јула 1941. године монолитни у строју и једниствени у мишљењу: радикали и демократе, комунисти и монархисти, што би народ рекао и младо и старо, ратар и судија, занатлија и учитељ“, истакао је Киковић.

1 (90)

О свеукупној ситуацији и будућим плановима локалне самоуправе говорио је предсједник општине Драгослав Шћекић истичући да је локална управа у минулом периоду, без обзира на бројне потешкоће, успјела да консолидује финансије и оствари запажене резултате у свим животним областима.

„Вриједи истаћи да смо у претходном периоду, са огромним напором, успјели консолидовати финансије, имајући у виду лоше затечену финансијску ситуацију коју су одржавала огромна задужења, као и низ других проблема који су оптерећивали нормално функционисање наше локалне управе. Одговорним односом, поштеним и непрестаним радом донијели смо значајн број одлука у СО, формирали два предузећа Бенерго и Паркинг сервис, и створили предуслове за изградњу мини хидроцентарала на градским и другим водоводима. Реализацијом ових пројеката обезбиједићемо преко 300 хиљада прихода на годишњем нивоу што у овом м оменту представља 30 одсто капиталног буџета Општине, као и нова радна мјеста. Створени су предусловида Беране у овој и наредних година буде највеће евроспко градилиште, са близу двадесет милиона инвестиционих улагања“, нагласио је предсједник Шћекић и појаснио да пречишћивач отпадних вода са канализационом мрежом дужине 22 километра у оквиру којег је и унапређење водоснадбијевања града, финасиран из ЕУ фондова, отворено градилиште са улагањима од 13 милиона еура.

„Ту је и изградња 94 стамбене јединице за расељена лицаи привремено расељена лица на Рудешу. Вриједност тих радова је четири милиона еура, обезбијеђених из средстава ЕУ фондова и учешћа Општине. У току је тендер за избор за избор извођача радова, док је рок изградње крај године. Имамо близу милион еура вриједности пројекта Општине и Туристиче организације из ЕУ фондова за прекограничну сарадњу, што показује квалитет и организованост запослених који раде на том пољу, као и сарадњу са Међународним организацијама, којима упућујем велику захвалност на препознавању потреба грађана Берана и финансирању истих“, казао је Шћекић, додајући да Општина у пратнерству са Фудбалским савезом Црне Горе у наредних десет дана креће са реконструкцијом источне трибине градског стадиона по УЕФА стандардима, како би се могле одигравати утакмице међуанродног каракетар.

Нагласио је да је у међувремену одрађено доста послова када је у питању водоснадбијевање и санација путне мреже и да се посебна пажња поклања оживљавању привредних субјеката.

„Имам посебну обавезу да се захвалим свим привредним субјектима који егзистирају у нашем граду. Издвојићу Рудник угља који је у претходне двије године упосило око 140 радника, и значајно помогао у поспјешивању привредне активности, као и МАС-Десетка која из дана у дан на задовољство свих нас проширује дјелатност и отвара нова радна мјеста, као и остали. Значајно је поменути инвестиције, домаћих инвеститора, на реконструкцији хотела Беране и хотела Локве, који ће отворити простор за нова радна мјеста и потпуно промијхенити туристичку понуду Берана“, истакао је предјсеник општине.

Награде

DSC_0709

На свечаној сједници уручене су и награде „21. јул“. Ово највеће општинско признање добили су Стеван Лабудовић, филмски камерман и фотограф, и Горан Шћекић, карикатуриста. Уручене су и посeбне награде на основу одлуке коју је донио предсједник општине и то: брачном пару Карен и Герхард Шведес, професорима њемачког језика, мјесонј заједници Берансело, Милану Д. Шошкићу, текстописцу и комозитору, Зорану Љешњаку, истакнутом пољопривредном произвођачу и ученици Сањи Кастратовић, побједници на државним и међународним такмичењима из математике.

1 (121)

У име награђених захвалио се Горан Шћекић истичући да је посебно почаствован што је добио највеће признање општине Беране.

DSC_0695

Овом приликом приказан је и филм о Беранама, као и два кратка филма о добитницима 21. јулске награде. У музичком дијелу програма поред клапе „О’ Диве белканто“ , наступила је и оперска пјевачица из Никшића Тијана Блечић, као и вокална солисткиња из Берана Александра Вујовић. Програм је водила Ирина Кастратовић.