Поруком „Никада не одустати јер је све могуће у животу“, у Беранама, већ трећу годину, обиљежава се 15. октобар,  Међународни дан  особа са оштећењем вида „Дан бијелог штапа“.

goal-ball2

У оквиру спортског  програма, у петак 7. октобра, са почетком у 14 часова, у  сали гимназије „Панто Малишић“ одржан је међународни турнир у Гоал баллу, специјализованој  параолимпијској дисциплини  за особе са оштећењем вида .

На турниру су учествовале  репрезентације Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине. Прво мјесто освојила је екипа из Црне Горе, друго је припало екипи Србије док је трећа била  Босна и Херцеговина.

1-otvaranje-1

У вечерњим сатима, у препуној галерији  Полимског музеја, одржан је посебно дизајниран  поетско музички сусрет особа са оштећењем вида и ученика Школе за основно музичко образовање .

У име локалне управе, посјетиоцима се обратио  Зоран Јојић, секретар Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО.

Он је том приликом рекао:

„И ове године  код  нас и у читавом свијету, у складу са препоруком Уједињених нација и Резолуцијом Свјетског савеза слијепих  из 1992. године обиљежава  се  Дан бијелог штапа.

Овај  дан  се обиљежава  са циљем  и жељом  да слијепи и слабовиди грађани   укажу  на статус  и проблеме са којима се суочавају у друштву  и својим активним  односом  покажу своја знања, умијећа и вјештине, ка постизању  пуног и једнаког уживања  људских права  и  равноправног  учешћа у друштвеном животу. Општина Беране и Савез  слијепих Црне Горе, вечерас, овим културно забавним програмом, желе да  упуте  јавности  јасну поруку,  да  заједно, овдје у Беранама, можемо и хоћемо да стварамо предуслове  за пуно и активније  учешће  у друштвеној заједници,  не само слијепих и слабовидих,  већ и  других особа са инвалидитетом, а све то  на равноправној основи  и без предрасуда. За то на том путу треба бити устрајан и доследан у  постизању овог  циља“.

У даљем говору он је упутио  позив суграђанима да прихвате особе са инвалидитетом као равноправне грађане наше заједнице и  истакао :

„Овим поводом  и са овог мјеста позивамо  суграђане да прихвате  особе са оштећењем вида  и друге особе са инвалидитетом  као себи равне и да им укажу одговарајућу пажњу, а ми ћемо се потрудити да у Беранама  стварамо услове  и амбијент за квалитетнији активан и садржајан живот, равноправан са осталим грађанима. Свако од нас може да помогне да нечији живот постане макар мало љепши и нека ова ноћ  буде мали  допринос грађана Берана“ .

2-otvaranje-2

У име Савеза слијепих Црне Горе, као партнера у реализацији ове  манифестације  посјетиоцима се обратила  предсједник Савеза слијепих  Црне Горе , г-ђица  Жана Ђачић.

Она је том приликом рекла  да  овако лијеп пријем и  прихватање особа са оштећењем вида од стране локалне власти и  грађана Берана  доказује постојање и  изграђен сензибилитет грађана Берана  за проблеме особа са оштећењем вида   и да окупљање у Беранама има за циљ да заједничким снагама и у пријатељској атмосфери размишљамо о особама оштећеног вида и начинима и моделима њиховог општег положаја у друштву“. Она се том приликом захвалила и Организацији слијепих за Беране, Андријевицу, Плав и Рожаје као добрим домаћинима ове манифестације.

3-andjela-dragovic

У музичком дијелу  програма  учествовале  су  особе са оштећењем вида: Анђела Драговић, из Берана, студент II године Правног факултета Универзитета у Подгорици  и Никола Зекић, из Рожаја, студент III године Музичке академије у Београду. Они су извели сплет традиционалних музичких нумера из Полимља. У наставку вечери својим  поетским остварењима су се  представили  пјесници – књижевници који су особе са оштећењем вида: Светлана Радовић, из Никшића; Александар Тошић из  Пљевља, Душко Недовић из  Бијелог Поља и Бранко Раичевић из Берана .

duo-klavir

У наставку програма, публика је имала прилику да чује ученике  Ниже музичке школа који су добитници  признања и награда са такмичења  у земљи и региону:  Бојовић Матија, у класи професора Јасмина Ћоровића, представио је своје креације  на гитари за коју је био награђен сребрном лиром на државном такмичењу у Подгорици;  Кораћ Наталија и Данијела Рајовић, клавирски дуо , добитнице бронзане лире на државном такмичењу у Подгорици и дуо виолина : Лекић Теа и Ашимовић Амила, добитнице бронзане лире на државном и сребрне лире на Међународном такмичењу у Бечеју ( Р.Србија) .

8-milos-djurisic

Специјални гост вечери био је Милош Ђуришић, корисник Дневног центра за дјецу и младе са посебним образовним потребама , који је рецитовао пјесму „Тражим помиловање„ коју је публика испратила аплаузом.

Ову, заиста  лијепу октобарску ноћ, пуну емоција,  подарила нам је и  водитељка програма Горица Ћулафић.