Полагањем вијенаца на споменик „Слобода“ на Јасиковцу и испред биста совјетског маршала Георгија Жукова и официра Лекса Саичића у Цвјетном парку обиљежено је 78 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату. Вијенце на Јасиковцу, на мјесту страдања девет беранских родољуба од стране италијанских окупатора, положили предсједник Општине Вуко Тодоровић, предсједник Скупштине Новица Обрадовић, потпредсједник Дамјан Ћулафић, представници ОБНОР-а Беране 1941-1945, представници политичких партија и бројни грађани и поштоваци НОБ-а.


Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић у свом обраћању је казао да је Дан побједе над фашизмом, у част 9. маја 1945. године, када је у Берлину потписана безусловна капитулација Њемачке, а коју је у име савезничких снага потписао ратификовао совјетски маршал Георгиј Жуков, један од најзначајних датума у нашој историји.


„Тиме је формално завршен Други свјетски рат, најсмртоноснији рат у историји човјечанства, у којем је погинуло преко 50 милиона људи. На просторима бивше Југославије током рата живот је изгубило више од 800.000 људи. Не смијемо заборавити огромна страдања, хероје наше земље, најбоље од нас који су своје животе дали у борби за слободу, за човјека, за достојан живот“, нагласио је Тодоровић и поручио да антифашизам мора бити водиља свих нас, а да су заједништво, солидарност и поштовање различитости вриједности којима тежимо свих ових година од завршетка рата.


„Ко за слободу мре, вјечно живи“ – народна је крилатица која и овог 9. маја допире из темеља велелепног споменика на Јасиковцу, који, са својих шест прстенова, као буктиња, стреми ка небесима, док славимо Дан побједе над фашизмом и дубоко се клањамо сјенима хероја пресељених у вјечност“ казао је на почетку говора предсједник ОБНОР-а Беране 1941 – 1945 Петар Лабудовић.


Он је истакао да је овај споменик понио име „Слобода“, као вјечни симбол неуништивих вриједности од којих је саткана побједа праведника, који током Другом свјетског рата, сопственом крвљу, фашизму потписаше смртну казну.


„Та крв праведника је проливена широм Европе и свијета. Проливена је и овдје о чему, између осталог, свједочи и овај споменик у облику метка, подсјећајући нас да су на овом мјесту, током устаничких дана 1941. године, фашистички окупатори стријељали девет беранских родољуба – Милету Митровића, Данила Јоксимовића, Бока Беровића, Миљана Малишића, Божину Недића, Божа Лекића, Вукајла Зечевића, Арса Малишића и Александра Арсенијевића“, рекао је Лабудовић и нагласио да споменик обједињује идеале заједничке борбе за слободу и све жртве које је фашистичка рука послала у смрт, али и оне преживјеле хероје и ратнике који су се послије рата, изграђујући порушену земљу и градећи срећније друштво, на најбољи могући начин одужили свом роду.


У културно-умјетничком програму учествовали су чланови Удружења народног стваралаштва „Ђурђеви ступови“, пјесник Давид Лалић и ученица ОШ „Полица“ Невена Ђуришић. Организатор свечаности је ОБНОР Беране 1941-1945, уз подршку Општине Беране.


Поводом овог свијетлог датума, у Цвјетном парку, амбасадор Руске федерације у Црној Гори, Владислав Маслеников, руководства општина Беране и Андријевица, представници борачких организација и грађани, положили су вијенце пред спомен бисте маршала Жукова и Лекса Саичића.


Амбасадор Маслеников казао је да се 9. маја, на дан побједе над фашизмом, са дубоким поштовањем и захвалношћу сјећамо невиђених подвига совјетских војника који су поразили нацистичку кугу, као и несебичних напора свих оних који су у позадини ковали побједу.


„На овај датум 1945. године, маршал Жуков је прихватио безусловну капитулацију Њемачке. Дан побједе ја заједнички празник за све народе бившег Совјетског савеза, који су ратовали у редовима Црвене армије. Овај дан је и заједнички празник Црне Горе и Русије. Када се сјећамо јуначког доприноса народа Југославије побједи у Другом свјетском рату сјећамо се и 13. јула 1941. године када је у Црној Гори подигнут први народни устанак против окупатора. На данашњи дан Амбасада Русије полаже цвијеће на споменик „Партизану борцу“ на брду Горица у Подгорици и на споменик маршалу Совјетског савеза Георгију Жукову у Беранама“, казао је Маслеников.


Девети мај се широм свијета обиљежава у знак сјећања на капитулацију нацистичке Њемачке и као Дан Европе.