Општина Беране обезбиједила је преко ЕУ програма средства у износу од 109.250 еура, у циљу реализације новог пројекта „CO-CLEAN“ који ће омогућити гријање за Центар за културу у Беранама.

Пројект менаџер Маја Пешић саопштила је да ће у првој половини ове године почети са реализацијом овог пројекта.

Објаснила је да је промовисање иновативних пракси и алата за смањење емисије угљен-диоксида и побољшање енергетске ефикасности у јавном сектору је један од циљева програма трилатерале Италија-Албанија-Црна Гора.

„У оквиру овог ЕУ програма Општина Беране је партнер на пројекту „CO-CLEAN“ чија је укупна вриједност 693.350 еура, заједно са општином Бриндизи, која је главни апликант, и општином Расцале из Италије, као и општином Валона из Албаније. Партнер је и COSIB из Италије.

Климатске промјене се дешавају и један су од највећих глобалних изазова нашег времена, а захтијевају акције и сарадњу између локалних, регионалних и државних власти широм свијета. У том контексту, општи циљ пројекта је повећати енергетску ефикасност и употребу обновљивих извора енергије у програмском подручју примјеном иновативних и обједињених активности.

Очекивани резултати пројекта су: реализовани иновативни пилот пројекти у све три државе усмјерене на стварање енергетских заједница, повец́ан ниво знања запослених у јавним службама и локалних стручњака о технологијама енергетске ефикасности, као и јачање нивоа свијести грађана и заинтересованих страна о правилном понашању које треба усвојити да се смањи потрошња енергије“, казала је Пешић, додајући да ће се у оквиру пројекта, поред гријања за ЈУ „Центар за културу“, спроводити активности едукације и промотивне кампање на тему енергетске ефикасности.