Општина Беране, Њемачко друштво за међународну сарадњу  (ГИЗ) и Заједница општина Црне Горе успјешно су реализовали пројекат „Рационализација система гријања инсталирањем котла за дрвени пелет за Центар за дјецу са посебним образовним потребама у Беранама“ који је финасиран из заједничких средстава, а чија укупна вриједност износи 10.319,72 еура.

Примопредаја опреме обављена је у петак, 30. октобра 2015. године, у Дневном центру за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју у Беранама, а свечаности су присуствовали предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, представница Заједнице општина Црне Горе Ивана Лалевић и пројект менаџер ГИЗ-а, Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу, Јасна Секуловић, представници Општине, Водовода и запослени у Дневном центру.

Након свечане примопредаје, Општина Беране, Заједница општина Црне Горе и ГИЗ су потписали  пропратни споразум о сарадњи и примопредајна документа.

Предсједник Шћекић је истакао да Општина Беране има посебан сензибилитет према рањивим категоријама грађана због чега спроводи низ активности у циљу смањивања друшвених и психолошких баријера са којима се суочава ова популација. Пројектом ће се значајно смањити трошкови гријања, јер је пелет јефтинији од мазута, а и  великој мјери прихватљивији када је у питању очување животне средине. Шћекић је додао да смањење трошкова значи и више средстава за потребе корисника у Дневном центру.

Менаџерка  ГИЗ-а, Јасна Секуловић је навела да је Беране једна од четири општине у Црној Гори која је добила средства за пилот пројекат иновација у енергетској ефикасности локалних самоуправа, те да јој је посебно задовољство што су крајњи корисници дјеца  са посебним потребама. Секуловић је навела и да је пројекат набавке котла на пелет у правом смислу заједнички пројекат ГИЗ и Општине Беране с обзиром да је учешће Општине и Водовода једнако донацији ГИЗ-а.

Представница ЗОЦГ, Ивана Лалевић се захвалила представницима ГИЗ, Општине  и Водовода на квалитетној сарадњи која је резултирала успјешном реализацијом пројекта и рекла да ће Заједница општина  и убудуће наставити да подржава  пројекте усмјерене на унапређењу свих аспеката локалне самоуправе.