Изложбом ликовних радова корисника Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју завршена је реализација пројекта „Оловком говорим“ невладине организације „Инвиктус“.

Пројекат је финансиран средствима Општине Беране, путем конкурса за расподјелу средстава невладиним организацијама за 2018. годину.

Циљ пројекта је био да се унаприједи положај особа са инвалидитетом и ствoре бољи услови за њихов живот и рад на подручју наше општине.

Пројекат је подразумијевао низ активности којим је извршена адаптација комуналних просторија и њихово прилагођавање потребама ОСИ. На овакав начин, особама са инвалидитетом је омогућено да могу, у пуном свом капацитету, присуствовати и учествовати у култирним догађајима у Полимском музеју. Такође, у сарадњи са запосленим и корисницима Дневног центра у екстеријеру објекта формиран је засад листопадног дрвета (канадски јавор).

Организовањем ликовне радионице, двадесет корисника Центра, са својим васпитачима, заједно, су „проговорили оловком“ на тему „Моје двориште“ и стварали тридесет ликовних радова, који су представљени јавности на синоћ отвореној изложби у галерији Полимског музеја.

“Вечерас смо имали прилику да видимо колико су они креативни , колико су посебни и једнаки у свему и ови радови потврђују да је потребна само воља и упорност а на нама је да им створимо услове и пружимо шансу “, казао је Слободан Обрадовић из Полимског музеја.

На изложби је приказано тридесет радова подијељених у четрнаест цјелина, који су рађени различитим техникама на тему „Моје двориште“.

“Да овај дан не буде једини у години када се говори о проблемима са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, нужна је промјена односа цјелокупног друштва према њима. Законски оквир који се бави питањима ОСИ је углавном добар на свим нивоима, али много важније од тога је да се наша свијест према овом дијелу нашег друштва промијени и да учинимо да они буду видљиви. Морамо да будемо свјесни да не постоје посебне потребе, сви их имамо исте – жељу да се остваримо професионално и лично да напредујемо и будемо активни учесници у друштву. Оно што је другачије је само начин остваривања тих потреба. Управо зато сви они који се налазе на позицијама влсти и одлучивања треба да настоје и омогуће да и они са потешкоћама и сметњама буду у могућности да се остваре”, истакла је новинарка и уредница портала Радио Берана Милена Бубања – Обрадовић.