Поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника, предсједник општине Драгослав Шћекић, и предсједник  СО Беране Горан Киковић приредили су синоћ свечани новогодишњи пријем у галерији Полимског музеја.

Пријему су присуствовали пријатељи и пословни сарадници Општине Беране, представници оганизација, установа и предузећа са којима је Општина имала успјешну сарадњу у протеклој години, представници одборничких клубова у локалном парламенту и многи други. Предсједник Шћекић поздравио је госте и уз честитке за успјешну Нову годину, у кратком обраћању, подсјетио присутне да је у протеклој години урађено много тога, уз увјерење да је локална управа успјела да изгради нови систем вриједности који и грађани увелико препознају.

Поздравни говор предсједника Шћекића, објављујемо у цјелини:

 „Поштоване даме и господо,

Крај године представља прилику за сумирање резултата и најављивање нових активности. У протеклој години урадили смо много посла и увјерен сам да  је локална управа на чијем сам челу изградила нови систем вриједности који и наши грађани увелико препознају.

Док смо у првој години руковођења имали мноштво изазова у смислу дефинисања проблема које смо затекли и њиховог превазилажења, ова година је увелико била година консолидовања буџета и санирања дугова, инвестиција у мјери могућег, спровођења активности у циљу унапређења квалитета живота грађана, што нам је и основна улога.

У овој години:

– завршена је реконструкција Терамске улице;

– пут Беране Лубнице;

– активности предвиђене пројектом изградње Регионалног бизнис центра;

– пројекат изградње Постројења за пречишћавање отпадних вода такође се имплементира по плану;

– санирани су локални макадамски путеви у сеоским подручјима и асфалтирани локални путеви у бројним мјесним заједницама;

– радови на спортској хали биће приведени крају у наредној години, а пројекат реконструкције и покривања источне трибине очекује се на прољеће 2016. године, у сарадњи са Фудбалским савезом Црне Горе.

У области унапређења квалитета живота наших грађана и побољшања животног стандарда спроведено је мноштво активности: обезбијеђени су бесплатни уџбеници за ђаке прва четири разреда основних школа. Награђени су најбољи ученици, спортисти, истакнути радници. Додијељене су стипендије студентима са просјеком изнад 8,5.

Оно чему смо посебну пажњу посветили у протеклом периоду су културне манифестације. Основано је аматерско позориште за дјецу, као и аматерско позориште за одрасле,  одржане бројне изложбе и књижевне вечери. Поједине манифестације постале су препознатљиве: ,,Ладица ђинђува по тргу просута”, ,,Тхундер фест”, Фестивал за дјецу ,,Лимско срце”, ,,Новогодишњи базар”, ,,Дјечија атлетика”.

Фестивал филма о људским правима ,,Убрзај 2015”, у сарадњи са Центром за грађанско образовање, пројекцијом неколико филмова одржан је и у Беранама.

У Беранама је, први пут, одржана Љетња дипломатска школа у једном дијелу свог програма.

Интензивирани су контакти са општинама/градовима са којима је Општина Беране у пријатељским и побратимским односима и успостављени нови. Такође, са могућим инвеститорима и пословним субјектима одржани су састанци и организовани сусрети. Потписан је Протокол о сарадњи са Асоцијацијом менаџера Црне Горе.

За 2015. годину добили смо двије престижне награде Заједнице Општина Црне Горе у Програму Најбоље праксе у локалној самоуправи у Црној Гори  у области ,,Иницијативе намијењене младима на локалном нивоу” за 2015. годину је формирање Секретаријата за спорт и оснивање Савјета младих Општине Беране. У области ,,Управљања локалним јавним финансијама у функцији стварања одрживих локалних заједница” Општина Беране је добила специјалну награду за праксу ,,Увођења обрачунске основе вођења буџетског рачуноводства и успостављање интерног контролора за праћење закључених уговора о јавним набавкама”.

Ове награде значајан су допринос и потврда унапријеђеног рада локалне самоуправе у Беранама.

Пројекат ,,Пружите нам шансу” у сарадњи са Заводом за запошљавање Црне Горе успјешно је имплементиран додјелом сертификата и започет је нови пројекат под називом ,,Мала школа угоститељства”.

Инсталирањем котла за дрвени пелет у Дневном центру за дјецу и омладину са сметњама И тешкоћама у развоју рационализован је систем гријања, кроз пројекат који је спроведен у сарадњи с ГИЗ-ом и Заједницом Општина Црне Горе.

Почиње реализација пројекта развоја катуна и сеоског туризма који финансира ЕУ кроз прекогранични програм са Косовом. У наредном периоду нас очекује почетак реализације пројекта ,,Развој иновације у туризму”, из ЕУ фондова.

Одобрена су средства за ангажовање међународних експерата за израду пројектне документације за ЦИТЕС центар и ЗОО врт.

Формирано је Склониште за напуштене животиње и Привремена депонија. Изведена је прва фаза изградње Регионалне сточне пијаце.

 Донијета је одлука о субвенцијама за откупљено млијеко и Одлука о социјалним давањима и једнократној новчаној накнади за мајке са троје или више дјеце са руралног подручја општине.

Формиран је Биро за односе са јавношћу и публикован је Билтен о 500 дана власти.

Измирене су обавезе према запосленима исплатом заосталих зарада и у наредном период очекује нас реструктуирање дуговања, у складу са уговором са Министарством финансија.

У наредном периоду, као и до сада, са посебном пажњом односићемо се према рањивим групама у друштву и онима којима је помоћ најпотребнија.

У духу празника, желим вам пуно среће и успјеха у наредној години и позивам вас да заједно допринесемо развоју наше локалне заједнице и будемо партнери за добробит свих нас, Општине и Црне Горе у цјелини.