Предсједници општине и СО Беране, Драгослав Шћекић и Новица Обрадовић приредили су синоћ традиционални новогодишњи пријем у галерији Полимског музеја.

Пријему су присуствовали одборници, представници јавног и привредног живота, његово преосвештенство епископ Будимљанско – никишићки Г. Јоаникије у пратњи свештеника, берански имам Рахим еф. Муратовић, директори јавних предузећа и установа, основних и средњих школа, представници медија, политичких партија, мјесних заједница, Савјета младих Општине Беране, добитници општинских стипендија, полазници дипломатске школе „Гавро Вуковић“ и многи други.

IMGL9990

Обраћање предсједника Шћекића преносимо у цјелости:

Даме и господо, преосвећени Владико, цијењени Ефендијо,

Уважени гости, добитници студентских стипендија,

Представници медија, драги пријатељи, суграђани,

Чини ми изузетну част и задовољство да вас најискреније поздравим на овом традиционалном новогодишњем пријему. Знам да је предпразнично расположење, и зато ћу се потрудити да и да у најкраћем, скупа сумирамо резултате у години која је на измаку, као и да поменемо дио планова за наредну, 2019. годину. И прије него подсјетим на наше заједничке успјехе желим да вас увјерим да су радници локалне управе и током протекле, 2018. године уложили свој професионални и људски напор како би нашим суграђанима побољшали услове живота. Сигуран сам да је такав одговоран однос према својим обавезама и свом граду донио и пријеко потребне резултате.

Протекла година, односно њен почетак су обиљежили локални избори, који, са једне стране, носе повишене политичке тензије, а са друге стране и жељу да од наших суграђана добијемо оцјену свега онога што са собом носи вршење локалне власти. На моје лично задовољство, коалиција „Здраво Беране“, заједно са својим коалиционим партнерима задобила је повјерење Беранки и Беранаца, чиме смо и добили најбољу оцјену свега оног што радимо. И данас шаљем недвосмислену поруку да ћемо, заједно са њима наставити пут изградње наших Берана, да ћемо све урадити да оправдамо њихово повјерење, које је и потврђено кроз позитиван извјештај Државне ревизорске институције.

Поносан сам што на сваком мјесту могу да поменем  наш однос у области образовања. Оно по чему смо били и остали примјер и узор свима у Црној Гори јесте чињеница да смо и ове године обезбиједили бесплатне уџбенике. Не заборављамо ни да наградимо ученике Лучоноше, као и оне са оствареним резултатима на такмичењима, а не заборављамо ни донације образовним установама. Студенти- таленти, најбољи ученици основних и средњих школа остаће дио наших приоритета. Поносни смо на наша вишемилионска улагања у Универзитетски центар, али нас и даље боли чињеница да на волшебан начин отимају наше право да управљамо овом установом.

Опстанак Високе медицинске школе у нашем граду, савремени Универзитетски центар са пратећим садржајем, средња медицинска школа, Општа болница и Дом здравља, најсавременије приватне клинике потврђују наше стремљење да и у области медицинске заштите и услуга овај град постане регионални државни центар.

Морам и данас поновити да смо једна од двије општине, која је и у области социјалне политике издвојила значајна средства за мајке са трећим и више дјеце. Поносни смо на ове наше одлука и оне представљају смјернице нашег социјално одговорног рада.

У културном смислу и ова година је представљало богатство за наш град: Беранско културно љето, Дипломатска љетња школа „Гавро Вуковић“, Полимске књижевне стазе, традиционална Шлауфијада, концерти поводом Дана општине и дочека Православне Нове године, музички фестивал „Тандер фест“, Лимско срце, Међународни дан бијелог штапа, Ладица ђинђува по тргу просута, фото конкурси, ликовне колоније, позоришне представе, као и филмске колоније. Овогодишњи изузетно богати „Дани руске културе“, уз неисцрпне активности Центра за културу и Полимског музеја дио су богатог културног садржаја у нашем граду.

Ова година је и у спортском смислу била истински богата. Реконструисана је источна трибина фудбалског стадиона, отворена предивна Хала спортова. Све ово нас обавезује на још већа улагања, али и даје додатни подстрек нашим спортским колективима у правцу постизања бољих успјеха и резултата. Обезбиједили смо новац за изградњу спортских терена у многим мјесним заједницама, финансирали смо спортске колективе, као што смо обезбиједили и средства за учешће наших спортиста на МОСИ играма. Ових дана је завршена и манифестација Избор спортисте града, спортских колектива, спортских нада и награда за животно дјело.

Наша Агенција за изградњу и развој и ове године је марљиво радила. Пробијање, санација нових путева, нови километри водоводне и канализационе мреже, израда потпорних зидова, пропуста, дио је свакодневних радова. Уз све ово, хиљаде метара нових асфалтних застора само су потврда да настављамо да градимо и улажемо у свој град. Лијепо је прошетати освијетљеним беранским градским и приградским улицама и видјети уређене фасаде на нашим зградама. И свакако да посебну пажњу завређују пројекти изградње кружног тока са спојеном заобилазницом, те припремама за уређење градскох паркова у непосредној близини, што граду даје посебну модерну димензију урбаности. Морам рећи да, иако нам  у континуитету огромне проблеме праве извођачи радова на канализационој мрежи на више поља, Комунално предузеће успијева успјешно да се бори и одржава основну хигијену и чистоћу у граду.

Сви веома добро знамо да имамо вишедеценијски проблем са замућивањем воде, као што нијесу неријетка оштећења на водоводној и канализационој мрежи, као посљедица неодговорног односа појединих извођача. Али без обзира на то, озбиљним корацима идемо ка рјешењу тог проблема, у чему свједочи и улагање од преко милион евра, нове пумпне станице са најсавременијом опремом за хлорисање и мјерење квалитета воде, као и пар километара замијењене водоводне мреже. Данас је свечано завршен и пуштен у рад и водовод у Доњој Ржаници.

Поштовани пријатељи,

Свакако да данас морамо поменути и да смо уз помоћ државних и фондова Европске уније реализовали или су у завршној фази реализације пројекти: стамбени објекат на Рудешу за избјеглице и расељена лица, регионална сточна пијаца и многи други пројекти који промовишу економски и туристички потенцијал нашег града. У том правцу никако не смијемо заборавити ни пројекат „Зелена острва“ из прекограничног позива Црна Гора- Албанија, вриједан преко пола милиона евра. Сви наведени пројекти су резултат успјешне сарадње на међународном нивоу, која ће се наставити и у новој, 2019.години. Такође, сарадња са цивилним сектором, привредним субјектима гарантује још богатији и успјешнији наредни период. Ту је и неизоставна сарадња са њемачком амбасадом, односно њемачким културним центром у Беранама.

Морам данас да искажем и своју разочараност радом Управе за некретнине, односно Катастра у Беранама, који, својим селективним радом представљају велику баријеру развоју града и директно утичу на здраву атмосферу. На жалост и невољно морам да констатујем да још увијек код појединих наших суграђана постоји жеља за отимањем општинске имовине. Користићемо све законске могућности да им то не дозволимо.

На међународном пољу настављамо да ширимо мисију побратимских и блиских односа. Ту су: Чукарица, Врњачка Бања, Стари Нагоричани, Адана и Караисали, Терама, Кострома, Дуделанж и Одинцово. Наравно да смо и ове године били дио свечаности посвећених Дану Европе, односно побједе над фашизмом, као и Дану нама братске Русије. Име Берана с поштовањем и уважавањем се помиње у свим овим мјестима као и на међународним манифестацијама. Ваља напоменути да и наша гимназија „Панто Малишић“, својим активностима и размјенама ученика на међународном нивоу даје позитиван печат овим нашим активностима.

Оно што представља наше посебно богатство јесте изградња добрих међувјерских и међукомшијских односа. Одржавали смо и одржаваћемо најчвршћу могућу сарадњу са Епархијом Будимљанско-никшићком, уз подршку пројектима које она промовише. И ове године смо, у сарадњи са исламском заједницом организовали ифтар. Све ово говори о ширини нашег града и у националном и вјерском погледу.

Драги пријатељи,  

Дозволите ми на самом крају, да поменем и низ пројеката и планова за наредну годину:

-наставићемо праксу бесплатне додјеле уџбеника ученицима основних школа,

-социјална политика ће и даље бити у врху наших локалних приоритета,

-почећемо са реализацијом пројекта изградње Дневног центра за особе са сметњама у развоју 27 +,

-приступићемо реконструкцији улице од школе „Вук Караџић“ до улице Душана Вујошевића,

-приступићемо изградњи новог градског вртића,

-почећемо активности на пројекту моста на Лиму на обилазници Доња Ржаница,

-реализоваћемо активности на пјешачком мосту на релацији Болница- Хареме,

-уредићемо комплекс на Јасиковцу,

-приступићемо изградњи рефлектора и реконструкцији западне трибине градског стадиона,

-наставићемо активности на пројекту ЦИТЕС центра са ЗОО вртом, као што ћемо урадити улицу са паркинзима иза зграда „Солидарно“ и „Просвјете“

-наставићемо са давањем помоћи пољопривредним произвођачима кроз средства Општине и ресорног Министарства.

Драги пријатељи,

Покушао сам, само дјелимично да вас упознам са завршеним активностима у овој и плановами за наредну. Уз извињење сматрао сам за потребним и корисним да са вама подијелим овај сегмент функционисања локалне управе. Све ово не би могло бити реализовано без професионалног односа запослених у општини. Једну огромну захвалност дугујем нашим Беранкама и Беранцима, без којих не би било могуће реализовати ове значајне пројекте. Позивам вас да, као и до сада, сви скупа градимо наше Беране.

У име љепших, здравијих Берана искрено вас поздрављам. Нека су вам срећни новогодишњи и божићни празници онима који славе! Нека вас прате љубав, здравље и породична срећа!

Живјели!“.