Предсједници општине и СО Беране, Драгослав Шћекић и Горан Киковић приредили су синоћ традиционални новогодишњи пријем у галерији Полимског музеја.

Пријему су присуствовали одборници, представници јавног и привредног живота, Његово преосвештенство Епископ будимљанско – никишићки Г. Јоаникије у пратњи свештеника, директори јавних предузећа и установа, основних и средњих школа, медија, политичких партија, мјесних заједница, Савјета младих Општине Беране, добитници општинских стипендија, полазници дипломатске школе „Гавро Вуковић“ и многи други.

Обраћање предсједника Шћекића преносимо у цјелости:

Даме и господо,

Уважени гости,

Представници медија,

Драги пријатељи и суграђани,

Све вас искрено поздрављам. Част ми је и задовољство да смо скупа на традиционалном новогодишњем пријему. Посебно поздрављам наше драге ђаке, студенте, учеснике дипломатске школе „Гавро Вуковић“, као и представнике Савјета младих.

Цијенећи ваше вријеме, обавезе, јер смо на прагу празника, потрудићу се да у најкраћем, скупа са вама сумирам дио урађеног у овој години, као и планове у Новој, 2018.години.

С посебном дозом опрезности морам да истакнем своје лично виђење, које се огледа у чињеници да смо и ове године уложили максимум људских, политичких и свих других напора како бисмо показали одговорност вршења власти. Одговоран однос према обавезама донио је и резултате, који су неспорни и видљиви на сваком кораку, без обзира на оспоравања, којих увијек има и који су изгледа неизбјежни. У том правцу морам да истакнем да све вријеме радимо како бисмо нашим суграђанима омогућили боље услове за живот.

Поносно желим вечерас са вама да подијелим задовољство да смо и ове године нашим основцима омогућили бесплатне уџбенике. Ово ме посебно радује, јер је то нешто по чему смо примјер у Црној Гори и шире. Не заборављамо ни студенте-таленте, најбоље ученике основних и средњих школа. Обезбјеђујемо награде за ученике са оствареним резултатима на такмичењима, као и донације школама. Можемо коначно рећи и да смо, скупа са студентима, родитељима, предавачима успјели да се изборимо да Висока медицинска школа остане у нашем граду.

Вишемилионска улагања у Универзитетски центар само говоре о томе да ће улагања у образовање бити у врху приоритета и наредне године.

Опстанак Високе медицинске школе, Универзитетски центар са пратећим садржајем, средња медицинска школа, поликлиника, најсавременија приватна клиника показују нашу одлучност да Беране позиционирамо као регионални и државни центар.

Култура је била и остала огледало наших Берана. Подсјетићу вас да смо и ове године имали: Беранско културно љето, Дипломатску љетњу школу „Гавро Вуковић“, Полимске књижевне стазе, традиционалну шлауфијаду, концерт поводом Дана општине, музички фестивал „Тандр фест“, дочек Нове године, Лимско срце, Међународни дан бијелог штапа, Ладица ђинђува по тргу просута, фото конкурсе, ликовне колоније, позоришне представе, као и филмске пројекције. Незаобилазне активности Полимског музеја само су употпуниле богат културни садржај у нашем граду.

Многобројни спортски садржаји, реконструкција источне трибине фудбалског стадиона, изградња спортске хале обавезују нас да и у наредном периоду посветимо спорту дужну пажњу. Обезбиједили смо новац за изградњу спортских терена у више мјесних заједница, редовно смо финансирали спортске клубове, обезбиједили средства за учешће наших спортиста на МОСИ играма, реализовали низ других пројеката и активности с циљем стварања здравијег амбијента за развој спорта. Спортски садржаји, који постају дио нашег града у најскорије вријеме винуће нас на највиши могући ниво, не само у нашој држави, него и у међународним оквирима.

Наша Агенција за изградњу и развој и ове године је дала свој максимум. Хиљаде метара новог асфалта, пробијање и санација нових путева, нови километри водоводне и канализационе мреже, израда потпорних зидова, пропуста, потврда су чињенице да је наше Берано велико градилиште. Лијепо је данас виђети нови изглед улице Ђеда Војводића, уређене фасаде, освијетљене градске и приградске улице. Имали смо прилике да видимо да је почела и друга фаза санације Васових вода. Овај проблем коначно ће бити саниран наредне године.

Морамо вечерас поменути и прекограничну сарадњу. Уз помоћ пријатеља из Европске Уније, Јапана, затим ТИКЕ, реализујемо значајне пројекте. Реконструкција канализационе мреже са постројењем за пречишћивање, радови на изградњи 94 стамбене јединице на Рудешу, ново специјално возило за нашу Службу заштите и спасавања, уређење градског парка, дио су реализације наше успјешне сарадње на међународном нивоу. Такође, сарадња са цивилним сектором, привредним субјектима, независним интелектуалцима, даје нам за право да кажемо да успјешно вршимо мисију стварање љепше и здравије слике наших Берана.

На међународном плану наставили смо да учвршћујемо везе са побратимским и блиским општинама. Чукарица, Врњачка Бања, Стари Нагоричани, Адана и Караисали, Терама, Кострома и Дуделанж. Били смо и ове године дио свечаности Дана Европе и Дана Русије. Морам посебно да истакнем да се, по први пут, назив наших Берана поменуо и на молитвеном доручку у Вашингтону. То је велико признање, не само за мене лично, већ и за нашу локалну управу и град у цјелини. С поносом проносимо име Берана.
Осим сарадње на државном и међународном нивоу, наставили смо са изградњом добрих и међукомшијских и међувјерских односа. Сарадња са Епархијом Будимљанско-никшићком увијек је била на високом нивоу. Ове године смо, по први пут, у сарадњи са исламском заједницом, организовали ифтар као прва Општина у Црној Гори, и тиме показали ширину Берана и у националном и вјерском погледу.

Драги пријатељи,

Дозволите ми да, врло кратко, таксативно набројим дио планова за наредну годину:
-наставићемо праксу бесплатне дођеле уџбеника ученицима основних школа,
-почећемо са изградњом стамбене зграде за пензионере, раднике запослене у општини, образовању и МУП-у, а у сарадњи са ресорним министарствима и међународним организацијама,
-опредијелићемо значајан износ средстава за породице на сеоском подручју са шесторо и више ђеце (10.000.еура и више), јер породица је стуб нашег друштва и ми је нећемо и не смијемо заборавити.
-ући ћемо у пројекат изградње поџемних контејнера, за који су обезбијеђена средства из прекограничне сарадње,
-ући ћемо у реализацију припремљеног пројекта изградње рециклажног дворишта,
-почећемо са изградњом стамбене зграде за лица у стању социјалне потребе, са најмање 20 стамбених јединица,
-почећемо са реализацијом пројекта изградње Дневног центра за особе са сметњама у развоју 27+,
-приступићемо реконструкцији градске капеле,
-приступићемо реализацији пројекта изградње градске гараже,
-кренућемо са изградњом Центра за културу,
-приступићемо изградњи Дневног центра за дневни боравак старије популације,
-приступићемо реконструкцији Стадиона малих спортова,
-реализоваћемо започети пројекат реконструкције западне трибине градског стадиона,
-завршићемо пројекат заобилазнице са кружним током саобраћаја- изабрани извођач ушао у радове
-приступићемо реконструкцији улице Душана Вујошевића, и улице Светог Саве, које ће добити посебан изглед
-реализоваћемо пројекат реконструкције улице од Вука Караџића до улице Душана Вујошевића,
-реализоваћемо у цјелини започете инфраструктурне пројекте, између осталог Цитес центар са ЗОО вртом.
Ово је само дио онога што смо планирали за наредни период.

Уз још једно извињење и захвалност, сматрао сам потребним да овај круг људи упознам са овим, изузетно значајним пројектима за наш град. И наравно, позивам вас, да као и до сада, дате свој допринос да наше Беране препознају на мапи Црне Горе и Европе као мјесто у које се долази, а не град из којег се одлази.
У то име, у име љепших дана од срца вас поздрављам. Нека вам новогодишњи и божићни празници донесу здравље, срећу, љубав и напредак. Живјели!, рекао је овом приликом предсједник.