Природне љепоте и богато културно историјско насљеђе могли би да Беране позиционирају високо на љествици атрактивних туристичких локација у Црној Гори. Овај град нуди доста могућности да се проведе квалитетно вријеме, само је неопходно добро промовисати понуду која постоји.


Ово је закључак учесника/ца дводневне студијске посјете који су претходног викенда боравили у овом граду, а коју је у оквиру пројекта ,,Туристичко-културна рута Берана“ спровела НВО Сјеверна земља.
Двадесетак новинара и инфлуенсера из различитих крајева Црне Горе обишли су неке од најзначајнијих културних институција, споменика и уживали у обиласку планина Смиљевица и Бјеласица. Многи од њих су први пут боравили у Беранама, али како су казали „позитивни утисци које носе сасвим сигурно ће их вратити у овај град на обали Лима“.
Првог дана посјете учесници/це су обишли Манастир Ђурђеви ступови, Вакуфску кућу, Полимски музеј, Кућу Гавра Вуковића, Спомен парк на Јасиковцу, као и Ски центар на Локвама и ресторана „Скривена“. Други дан је био резервисан за обилазак водопада у селу Бањевац и планине Бјеласица, а дружење су завршили посјетом сеоском домаћинству Кућа Кљаића.
Овом посјетом започете су бројне активности у оквиру поменутог пројекта, чији је циљ да у наредном периоду допринесе јачању сарадње локалних туристичких актера кроз промоцију и валоризацију туристичких потенцијала Берана, у циљу унапређења туристичке понуде и економског развоја локалне заједнице.
НВО Сјеверна земља финансијску подршку за спровођење овог пројекта добила је кроз програм ReLOaD2, коју финансира Европска унија, а спроводи UNDP у партнерству са четрнаест локалних самоуправа, међу којима су Беране и Андријевица, чинећи кластер ,,Заједно за сјевер“.

Пројекат је подржан кроз програм РеЛОаД2, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП у партнерству сачетрнаест локалних самоуправа, међу којима су Беране и Андријевица, чинећи кластер ,,Заједно за сјевер“.