У Подгорици је представљен пројекат „Норвешка за вас – Црна Гора“ који финансира Краљевина Норвешка са 1,4 милиона евра, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС). Презентацији су присуствовали Марко Лалевић, потпредсједник општине, Небојша Бабовић, директор РБЦ-а, и Маја Пешић, пројект менаџер.

текст

Циљ пројекта је допринос уједначеном социо-економском развоју Црне Горе кроз повећање могућности за запошљавање и унапређење локалне инфраструктуре у мање развијеним општина у Црној Гори.

Методологија реализације пројекта заснована је грант шеми подршке, а крајњи корисници су незапослени и заједнице у неповољном друштвеном положају – у шеснаест ниже развијених општина, међу којима је и Беране.

Очекивани резултати пројекта су нова радна мјеста, обука код послодаваца за незапослене особе и мањи инфраструктурни пројкети на територима општина.

Ових дана ће бити објављен први позив за подршку за предузетницима, микро и малим предузећима. Средства обезбијеђена кроз ову врсту гранта биће искључиво намијењена за обезбјеђивање опреме и пружање услуга, а грантови ће бити вриједности од 5.000 до 10.000 евра.