У Беранама, Андријевици и Никшићу од 28. септембра до 12. октобра забрањено је напуштање објеката становања од 22 часа до пет сати ујутро, а забрањен је и рад угоститељских објеката и кућне посјете, саопштено је данас.

НКТ: У Беранама од понедјељка забрањен излаз од 22 до пет, локали затворени…

Институт за јавно здравље данас је објавио листу кумулативне инциденције (КИ) КОВИД-19 за локалне самоуправе у периоду од 12.09. до 25.09. у 24 часа на основу које се од понедјељка примјењују нове мјере Националног координационог тијела.

Подсјетимо, синоћ је НКТ на сједници одлучило на предлог Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗ) и више општинских кризних штабова да од понедјељка почне примјена нових рестриктивних епидемиолошких мјера зависно од епидемиолошке ситуације у свакој од локалних самоуправа.

Уз важеће мјере, најоштријим мјерама се од понедјељка,

Забрањује излазак из објекта становања од 22:00 до 05:00 (уз дефинисане изузетке који су важили и приликом раније мјере: дјеца са поремећајима из аутистичног спектра; лица која користе инвалидска колица, у пратњи једног лица, највише 60 минута дневно; лица која обављају редовне радне задатке у дјелатностима дозвољеним наредбама; запослене код страних дипломатско-конзуларних представништава; лица која пружају услуге од јавног интереса, а незамјенљив су услов живота и рада грађана (здравство, инспекцијски органи полиција, војска, службе безбједности, ватрогасне службе, комуналне службе, медији – укључујући лица која гостују у медијским емисијама, пољопривредне дјелатности на газдинствима и сл.), што се доказује потврдом коју издаје изабрани доктор ових лица; те лица која изводе кућне љубимце, највише 60 минута дневно;

Забрањује рад угоститељских објеката (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани) осим за госте хотела;

Забрањују посјете по кућама лица која нијесу чланови истог домаћинства.

У саопштењу се наводи да стопу КИ утврђује ИЈЗ и објављује на свом Интернет сајту и то једном седмично, суботом прије подне.