Потпредсједник општине Беране, Марко Лалевић учествовао је на састанку са привредном делегацијом Одбора њемачке привреде за Источну Европу – „Germany Eastern Business“ асоцијације, која је у посјети Црној Гори.

Састанаку, који је организовала Амбасада СР Њемачке у Црној Гори у ЕУ инфо Центру (Подгорица), поред делегације њемачких привредника, присуствовали су градоначелник Подгорице Иван Вуковић и предсједници општина: Даниловград, Зорица Ковачевић; Херцег Нови, Стеван Катић; Никшић, Веселин Грбовић; као и предсједник Заједнице општина Црне Горе, Рефик Бојаџић.

Потпредсједник општине Марко Лалевић презентовао је њемачким привредницима основне податке о нашој општини, упознао их са инвестиционим потенцијалима Берана, и нагласио да општина има све предуслове за реализацију стратешких и капиталних пројеката, од донешене планске документације, Каталога локација, до повољних услова и подстицаја за улагање у Бизнис зону “Рудеш”, позвавши их уједно да посјете Беране и на лицу места се увјере у то.

Њемачки предузетници исказали су заинтересованост за учешће у реализацији пројеката из области заштите животне средине, у првом реду постројења за пречишћавање отпадних вода, обновљивих извора енергије и производње енергије из депонијског биогаса.

На састанку су разматране и могућности ефикаснијег коришћења ИПА средстава за подршку у реализацији развојних пројекта у црногорским општинама.