Општина Беране је у сарадњи са Комуналним предузећем, Архус центром Агенције за заштиту природе и животне средине, те невладиним организацијама „Сјеверна земља“ и „Центар еколошких иницијатива“ низом активности обиљежила 22. април, Дан планете Земље.

Акцији су се придружили малишани из вртића „Радмила Недић“, полазници Дневног центра, ученици Музичке школе и чланови еколошке секције ОШ „Радомир Митровић“.

Кроз интерактивну радионицу и предавање, које је одржано у Јавној предшколској установи “Радмила Недић” и неколико кратких филмова на тему „Сачувајмо природу“, Рита Барјактаровић, шефица Одјељења за заштиту животне средине и туризам у ресорном општинском секретаријату, полазницима старијих група, указала је на значај очувања животне средине.

„Желим да подсјетим на важност обиљежавања овог датума, нарочито у држави која се Уставом декларисала као еколошка“, казала је овим поводом.

Радионици су присуствовали и полазници и запослени Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју из нашег града.

Након тога, полазници вртића су, обучени у мајице са еколошким порукама, прошетали главном градском улицом.

У дворишту Школе за основно музичко образовање ученици и наставно особље, уз помоћ радника Комуналног предузећа, те представника свих партнера овој акцији, засадили су саднице туја и цвијеће и на тај начин дали допринос обиљежавању овог дана.

У акцију обиљежавања Дана планете Земље укључили су се и чланови еколошке секције ОШ „Радомир Митровић“, који су, заједно са организаторима, чистили и уређивали школско двориште. Том приликом је уређен атријум у холу школе и у њему су засадили цвијеће.

Подсјетимо, Дан планете Земље се обиљежава са циљем подизања свијести грађана о значају очувања природних екосистема. У обиљежавању овог дана сваке године учествује више од 150 земаља и милијарду људи, што га чини највећом грађанском акцијом на свијету.