Професори и студенти холандског Универзитета Саксион из Холандије, боравили су претходне недеље у Беранама у склопу програма сарадње са Регионалним бизнис центром и NVO Cinrim.


Утврђеним програмом сарадње, студенти Саксион факултета за производни менаџмент ће сваке године пружати консултантске услуге заинтересованим локалним привредним друштвима са сјевера Црне Горе у циљу креирања извозне стратегије, иновационих идеја и осталим видовима унапређења пословања.
Студентски пројекти са конкретним привредним друштвима из иностранства су обавезан дио факултетског образовања на факултету. Универзитет Саксион тренутно ради програме овакве врсте са партнерима oд Индонезије, преко Пољске, све до Португала. Сарадња у Беранама је први пројекат овакве врсте било ког универзитета из Европске уније на сјеверу Црне Горе.


Ове године, студенти су у два тима под будним оком својих професора радили на пројектима подршке фудбалском клубу Беране и погону за производњу ракије компаније „Десетка“.
Резултате својих истраживања и препорука су представили представницима предузећа, општине и заинтересованим спортским радницима. Општи утисак је да се да се ради о конкретним активностима од којих ће беранска и привреда Сјевера имати конкретну корист.
Заинтересованост за програм је била велика и током реализације пројекта, учесницима су се обратили и представници Амбасаде Холандије и Европске банке за реконструкцију и развој. Такође одржани су и радни састанци са представницима Научно-технолошког парка Црне Горе и Министарства економског развоја и туризма, како би се програм у будућности проширио и на друге општине, али и на Универзитет Црне Горе.
Декан факултета Пол ван Левен је изразио задовољство током пројекта и најавио да ће се програм наставити и наредних година јер се одлично уклапа у наставни план и програм и студентима даје изванредно искуство међународне сарадње у другачијој пословној култури.
Директор РБЦ Небојша Бабовић захвалио се гостима на боравку и резултатима пројекта који су нашим предузећима дали конректне смјернице и иновативне идеје од којих ће користи имати како локална заједница тако и привреда.