Професор Филозофског факултета Универзитета Црне Горе Велибор Спалевић из Берана, изабран је у Вијеће Свјетске асоцијације за конзервацију земљишта и вода (World Association of Soil and Water Conservation – WASWAC).

Наш суграђанин, проф. др Велибор Спалевић изабран у Вијеће Свјетске асоцијације за заштиту земљишта и вода

Професор Спалевић је једногласно изабран на предлог Миодрага Златића, бившег предсједника ове асоцијације и професора Дуиху Нинга.

Позитивне ставове за избор Спалевића, који је настао на основу анализе вишегодишње сарадње истраживача са Асоцијацијом и његовог научног опуса, образложили су Jose Luis Rubio – потпредсједник, руководилац за Европу и Seyed Hamidreza Sadeghi – потпредсједник, руководилац за организацију међународних конференција.

Професор Спалевић је објавио велики број радова у међународним часописима, посебно у претходне три године [2018-2020]. Ови радови су резултат научних истраживања са тимовима из Бразила, Марока, Ирана, Белгије, Малавија, Србије и Црне Горе по моделима развијеним у Црној Гори од стране професора Велибора Спалевића.

Такође, узета је у обзир и стална научно-стручна комуникација са члановима ове организацје у вези са истраживањима из области гео наука, конзервације земљишта и вода.

Спалевић је раније предсједавао научним одборима међународних конференција, те руководио  научним одбором Међународне ГЕА Конференције чија је организација тренутно у току. Овај важан међународни скуп реализује су у организацији неколико универзитетских јединица Универзитета Црне Горе, других универзитета из региона те универзитета са разних страна свијета, а под покровитељством Свјетске социјације за конзервацију земљишта и вода WASWAC [GEA Conference, 2020; www.gea.ucg.ac.me/Scientific].

Тежња чланова Свјетског удружења за заштиту земљишта и вода је свијет у којем се сви земљишни и водни ресурси, користе на еколошки здрав начин. Циљ свих чланова ове организације је промовисање добрих пракси коришћења земљишта и управљања водама, задовољавајући потребе пољопривреде, шумарства, друштва и животне средине у цјелини.

Свјетска асоцијација за конзервацију земљишта и вода (WASWAC) као свјетско академско друштво, основано је у САД-у августа 1983. Сједиште Секретаријата WASWAC-a, првобитно је било смјештено у Друштву за проучавање земљишта и вода (SWCS) у држави лова, САД; премјештено априла 2003.године у Међународни центар за истраживање и обуку о деградацији земљишта, ерозији и наносу (IRTCES – International Research and Training Center for Erosion and Sediment), Пекинг, Кина.

Извор: Универзитет Црне Горе