Национално координационо тијело за заразне болести донијело је на сједници која је одржана јуче, а којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, у циљу заштите здравља и живота грађана више привремених мјера и исказало одлучност да све мјере спроведе без изузетка, наводи се на се на званичном сајту Владе Црне Горе.

Наредних 15 дана: Без изласка из куће радним данима од 19 до 5 сати ујутро, и од суботе у 13 сати до понедјељка у 5
Фото: Влада ЦГ

Привремене мјере важе петнаест дана рачунајући од синоћ, након што је наредба ступила на снагу објављивањем у Службеном листу, су:

1) забрана изласка из објекта становања грађанима, од понедјељка до петка у времену од 19 часова до 5 часова наредног дана, а суботом од 13 часова до понедјељка у 5 часова. Изузетно за вријеме трајања ове забране, лица која изводе кућне љубимце, могу да бораве на јавној површини, највише 60 минута.

Ова забрана не односи се на лица која обављају редовне радне задатке и пружају услуге од јавног интереса, а незамјенљив су услов живота и рада грађана (здравство, инспекцијски органи, полиција, војска, ватрогасне службе, комуналне службе, медији –укључујући лица која гостују у медијским емисијама, пољопривредне дјелатности на газдинствима и сл.), што се доказује потврдом коју издаје послодавац;

2) забрана боравка на отвореном јавном простору, у периоду од 5 до 19 часова, дјеци млађој од 12 година живота, без присуства једног родитеља, старатеља, усвојиоца, храниоца или другог пунољетног члана породичног домаћинства, уз обавезу придржавања прописане мјере удаљености од других лица најмање два метра;

3) забрана спортских и рекреативних активности на свим јавним површинама;

4) забрана окупљања у објектима становања лицима која нијесу чланови заједничког породичног домаћинства.

Непоступање по мјерама подлијеже кривичној одговорности, у складу са чл. 287 и 302 Кривичног законика Црне Горе.

Национално координационо тијело за заразне болести је констатовало да се наредбе не поштују у неопходној мјери, као и да се наша држава налази у преломном тренутку пандемије који ће дефинисати даљи ток. Искуства и струка нам говоре да морамо додатно унаприједити поштовање наредби и одговорност свих – и грађана и институција. У оваквим ситуацијама, нажалост, не постоји друга прилика – закључено је на сједници.

Заузет је јединствен став да су одлуке које су донијете одговорне и исказана је одлучност да мјере буду спроведене до краја уз увјерење да ће их грађани разумјети и поштовати.

Ако не будемо одлучни сви заједно да уложимо у здравље, мораћемо уложити много више у санирање посљедица, а нажалост, биће и губитака људских живота које је немогуће вратити – закључено је на сједници Националног координационог тијела.

Донијета је одлука да због уласка у преломну фазу епидемије свакодневно буду организоване двије конференције за медије – у 09:00 и у 17:00 како би свим медијима било омогућено да, уз директан пренос, благовремено и под истим условима дођу до свих релевантних информација.

Извор: Влада Црне Горе