За шест ученика Гимназије „Панто Малишић“, од првог до четвртог разреда, који су на Државном такмичењу у знању за 2020/2021. годину остварили запажене резултате, њихове професоре-менторе и директора ове установе, у Малој сали Општине, организовао је пријем уз поштовање мјера вршилац дужности предсједника Општине Беране Марко Лалевић. Присуствовали су и предсједник СО Беране Новица Обрадовић и секретар за финансије и економски развој Бојан Радошевић.

Из беранске Гимназије пријему су присуствовали директор Сретен Лутовац; професори Татјана Мићовић, Ман Коленовић, Тања Бојовић, Горан Бабовић и Миљан Петрић; ученици Филип Дошљак, Теодора Дошљак, Милош Барјактаровић, Јована Бракочевић, Мирко Кубуровић и Анђела Јочић.

В. д. предсједника Општине честитао је ученицима на успјеху и пожелио им срећу у даљем школовању.

Када данас поменем Беране прве асоцијације на које помислим и симболи овог града су манастир Ђурђеви Ступови, Општа болница у Беранама, Гимназија „Панто Малишић“ и зграда Општине Беране. То су 4 главна стуба нашег града који су нас одржали кроз историју и са којима се и данас можемо поносити. Ако један од тих стубова попусти то би се негативно одразило на читав град. Вашим успјесима на такмичењу знања, само утврђујете и потврђујете име и велику прошлост беранске Гимназије, и вашим знањем поручујете да ће тај центар духовне културе и образовања бити све јачи и да овај град не треба да брине за наставак славе наше Гимназије „Панто Малишић“„, казао је Лалевић.

Изразио је увјерење да ће се младе Беранке и Беранци, све чешће, са факултетским дипломама враћати у родни град.

„Знање је вриједност на коју се можемо ослонити када размишљамо и када планирамо будућност нашег града. Подршка промоцији знања је један од приоритета Општине Беране. Сигурно је да ћете са позиције локалне управе имати сву потребну подршку у школовању и изазовима који вам предстоје“, казао је Лалевић ученицима.

Вршилац дужности предсједника Oпштине Марко Лалевић предложио је да Општина Беране и руководство Гимназије „Панто Малишић“ покрену заједничку иницијативу за отварање Истраживачког научног центра у Беранама, по угледу на „Петницу“ у Србији.

„Ту би се окупљали сви најбољи ученици средњих, основних школа, надарени студенти, са којима би радили еменинтни професор из Црне Горе и окружења, чиме би општина Беране постала регионални центар знања и образовања што вас резултат на такмичењу и показује да већ јесмо“, казао је Лалевић.

На крају је пренио поздраве од бившег предсједника Општине Драгослава Шћекића, који је на Твитеру честитао велики успјех беранском гимназијалцима.

Предсједник Скупштине општине Беране Новица Обрадовић одао је захвалност ономе што су показали ђаци Гимназије на такмичењима.

„Велика је част бити ученик и професор беранске Гимназије. Ову образовну установу са најдужом традицијом у нашем граду похађали су великани попут Душана Костића, доктора Бранка Зоговића…“, казао је Обрадовић.

Изразио је наду да ће се ученици након завршетка студија вратити у Беране.

Секретар за финансије Бојан Радошевић подсјетио је да Општина улаже значајна средства у образовање, набрајајући неке од активности попут традиционалне дођеле бесплатних уџбеника свим основцима, од првог до деветог разреда, награђивање најбољих ученика основних и средњих школа на традиционалној свечаности у Центру за културу, као и стипендирање најбољих беранских студената.

Директор Гимназије Сретен Лутовац захвалио се Општини Беране на препознавању великог успјеха њихових ученика, као и на организованом пријему.

Директор је истакао да због тренутне епидемиолошке ситуације ђаци и у овим условима, похађајући онлајн наставу, остварују знатне успјехе на такмичењима.

У име ученика, Општини Беране захвалила се на указаној пажњи Анђела Боричић.

Најуспешнији ученици Гимназије „Панто Малишић“ добили су од Општине новчану награду.

Подсјетимо, Испитни центар Црне Горе (ИЦЦГ) објавио је недавно имена основаца и средњошколца, овогодишњих побједника Државног такмичења у знању.

Међу награђеним ученицима и онима који су се високо котирали освајањем једног од прва три мјеста, нашли су се и ученици Гимназије “Панто Малишић” и то следећим редом: Филип Дошљак, четврти разред – 1. мјесто и прва награда из програмирања (ментор Миљан Петрић); Теодора Дошљак, први разред – 3. мјесто и трећа награда из њемачког језика (ментор Ман Коленовић); Милош Барјактаровић, трећи разред – 3. мјесто из математике (ментор Тања Бојовић); Јована Бракочевић, други разред – 3. мјесто из физике (ментор Горан Бабовић); Мирко Кубуровић, четврти разред – 2. мјесто из физике (ментор Горан Бабовић) и Анђела Јочић, четврти разред – 3. мјесто из хемије (ментор Татјана Мићовић).