У организацији Општине Беране у петак, 22. јуна 2018. године биће промовисан роман “Максимум” Виде Огњеновић који је објавила издавачка кућа Архипелаг. Промоција ће бити одржана у галерији Полимског музеја са почетком у 19 часова.

О књизи ће говорити Гојко Божовић, књижевни критичар, оснивач и главни уредник “Архипелага”, затим ауторка Вида Огњеновић, а вече ће водити Славенка Макочевић.

У најави за роман “Максимум” се каже да је то књига о механизмима хајке и јавног прогона. Главни јунак је Максимилијан Вајнер Максимум, историчар умјетности и имјетник наиве који “изненада бива оптужен да је фалсификатор и да је на тржишту слика наивне уметности подметнуо своје слике под именом мистериозне уметнице која у исто време волшебно нестаје.

Максимума напуштају и нападају неке колеге и пријатељи, медији од њега праве случај доводећи у питање његов углед, ауторитет и стручно знање.

Изложен нападима и подметањима, без могућности да истину представи јавности у којој обмане и лажи имају једнако право грађанства, Максимумзапочиње причу у коју стаје друштвена, умјетничка и јавна историја последњих пола века ове земље“ – стоји у опису роамана Виде Огњеновић који је објављен у октобру 2017. године.