Општина Беране је, водећи се устаљеном праксом, у Центру за културу организовала свечаност на којој је награђено нешто мање од 200 најбољих беранских ђака. Предсједник општине Вуко Тодоровић одао је признање беранским ђацима на постигнутом успјеху и казао да ће Општина Беране увијек бити подршка и поуздан пријатељ, како би обезбиједили континуитет квалитетно образованих генерација, а школе очувале своју репутацију.


Награде и признања уручене су ђацима генерације и добитницима дипломе „Луча“ основних и средњих школа са подручја наше општине за школску 2022/2023.године, Школе за основно музичко образовање и ђаке које су у току досадашњег школовања остварили запажене резултате на државним и међународним такмичењима знања.
„Током свих ових година Општина је кроз стипендије студентима/талентима и награђивање сваке изузетности настојала да његује одговарајући однос према образовању, науци, умјетости и спорту. Морамо увијек и изнова нагласити значај образовања, иако је то пуно пута казано. Знање ће увијек спасити свијет. Одајем вам признање за ваше успјехе, изазов је вјеровати у образовање и професуру у данашњим временима“, казао је предсједник Тодоровић.


Тодоровић се у свом говору захвалио родитељима ђака на посвећености и разумијевању, као и њиховим професорима, наставницима и директорима који су ученике/це усмјеравали кроз вишегодишњи период.
Он је казао да матуранти чине покретачку снагу нашег друштва.


„Сигуран сам да сте ви будући истакнути професори, љекари, правници, инжењери, умјетници. Волио би да допринесете нашим Беранама и Црној Гори, али желим вам свако добро, гдје год широм свијета живјели и радили. Будућим средњошколцима желим пуно задовољства на даљем, рећи ћу, животном путу. Будите срећни и здрави, а не сумњам да ћете бити једнако сјајни, као и до сада. Ђаку генерације, најбољем од најбољих, честитам одличан резултат који је постигао“, истакао је Тодоровић.


Директорица Основне школе „Вук Караџић“, Милка Боричић, у свом обраћању казала је да је задовољство говорити о најбољима међу плејадом добрих ученика и да је ова свечаност пригодан начин да се испрати на нови пут још једна генерација сјајних ученика и великих људи.


„Срећан вам лет у нови свијет, свијет одраслих. Летите у правцу свог вјетра, али не заборавите школу која вам је дала та крила да летите и дала вам снагу да кроз живот корачате храбро и одважно. Ви сте надарена дјеца, наша снага, понос и будућност овог града. У свијет одраслих закорачите смјело, пуни знања, нових идеја, спремни да мудро мијењате живот, али да у њему сачувате и оне праве вриједности којима смо вас учили свих ових година. Немојте изгубити себе. Будите људи. Настојите да оправдате оно што краси наш крај, а то је честитост и достојанство. Улажите у себе и у сопствено образовање. Не бојите се изазова који су пред вама. Они су ту да би нас охрабрили да пружимо још више и да спознамо себе. Младост је пламен који великом огњу у сусрет хита. Ваш младалачки потенцијал обећава, а ми као ваши родитељи, као ваши наставници, као друштво, желимо да ваши животни путеви буду испуњени здрављем, успјехом, срећом и љубављу“, истакла је Боричић.


Награде и захвалнице најбољим ученицима поред предсједника Тодоровића, уручили су и потпредсједници општине Дамјан Ћулафић и Младен Премовић, менаџер Општине Марко Лалевић, Секретар за општу управу Милош Раковић, директорица Полимског музеја Виолета Фолић, помоћница начелника Службе за заједничке послове Вида Ивановић, помоћница секретара за општу управу Оља Делетић.


У склопу додјеле награда и признања сви присутни су могли да уживају у наступу ученика Ниже музичке школе из Берана Нине Радуновић, Василија Фатића и Ајле Адровић.