Проглашење побједника конкурса „Награде за друштвене промјене“ одржано је у КИЦ Будо Томовић у Подгорици.

Одлуком жирија три награде од по 2.000 ЕУР, које додјељује Ерсте банка Црна Гора, уручене су друштвеним бизнисима Mr. Bowtie, Агро-турист биро и poljoprivredniknaklik.me.

Жири је у побједнике уврстио студентски тим Мр. Боwтие из Берана који ће на сјеверу Црне Горе упослити неколико жена старијих од 50 година како би израђивале торбе од старе хартије и лептир машне од природних материјала – производе који на тржишту могу имати завидну вриједност. Још један побједнички тим у гласању жирија долази из Берана, а ријеч је о тиму са идејом за Агро-турист биро који би требало да подстакне развој сеоског туризма и пласман природних производа са сјевера Црне Горе. Трећи побједнички пројекат по избору жирија резултат је студентске идеје из Подгорице, зове се пољопривредникнаклик.ме.

Идеја Награде за друштвене промјене је потекла са једне од најугледнијих високошколских установа у Европи – Бечког универзитета за бизис и економију, а од 2009. развија се уз подршку бечког Impact Hub-а и Ерсте Фондације. Ове године додјељује се у 11 земаља, а мисија пројекта је промоција друштвеног предузетништвакао шансе да млади мијењају друштво у којем живе. Суштина оваквог бизниса јесте пословање које доноси зараду, али истовремено рјешава неки од друштвених проблема, било да је ријеч о запошљавању угрожених друштвених група или рјешавању проблема локалних заједница. Сви побједнички тимови добијају стручну менторску подршку, путовање у Беч на годишњи самит Награде за друштвене промјене и по 2.000 евра почетног капитала, средства која додјељују Ерсте банка и Coca Cola Hellenic. Сви овогодишњи побједници освојили су и специјалну награду – тренинг на тему „Технике утицаја у вриједности“ од 500 евра, а спонзор награде је Атриа група. Фондација за нове комуникације Докукино реализује Награду за друштвене промјене (СИА) 2016. у Црној Гори у сарадњи са Ерсте банком, Привредном комором Црне Горе, Универзитетом Медитеран, Америчким кутком Подгорица и Америчком амбасадом Подгорица, КИЦ Будо Томовић, Регионалним бизнис центром Беране, Општином Беране, Теленор фондацијом, Coca Cola Hellenic, СИА Србија и осталим партнерима. Награда за друштвене промјене (СИА) покренута је по идеји Универзитета за бизнис и економију (WУ) из Беча, уз подршку ЕРСТЕ фондације и Impact Hub -а из Беча.

(портал аналитика)