Европске и демократске вриједности могу почивати једино и искључиво на идејама антифашизма“, казао је начелник Службе заштите и спашавања Тихомир Богавац, истакавши да се данас широм Европе обиљежава 9. мај као Дан побједе и Дан Европе.

текст

Полагањем вијенаца на Споменик жртвама фашизма на Јасиковцу данас је у нашем граду обиљежен Дан побједе у Другом светском рату над фашизмом – 9. мај.

Пошту су, поред начелника Богаваца, одали предсједник Организације бораца НОР-а од 1941. до 1945. године Петар Лабудовић, представници локалне управе, чланови борачке организације, као и грађани.

текст

Богавац, који је говорио у име Општине Беране, истакао је да је данас, када обиљежавамо Дан побједе и Дан Европе, прилика да још једном пошаљемо јасну и недвосмислену поруку да никада нећемо и не смијемо заборавити све оне храбре борце, људе и другове, који су своје животе уткали у свету идеју борбе против фашизма.

„Највеће зло 20 вијека у виду фашистичке идеје никада није могло наћи потпору на просторима беранског краја и Полимља уопште јер нас слободарски дух антифашизма никада није напустио“, нагласио је начелник општинске Службе.

Данас смо се окупили, сматра Богавац, да се поклонимо сјенама часних и храбрих родољуба, чијом заслугом уживамо највеће цивилизацијске вриједности.

текст

Предсједник ОБНОР-а Петар Лабудовић који се обратио учесницима скупa у име организатора, рекао је да се са овог мјеста увијек види и више и даље, јер се са Јасиковца у гледало у слободу и у борбу за њу одлазило.

„Окупили смо се и овог 9. маја у славу тог величанственог датума свјетске историје, који се обиљежава пуне 74 године и упркос бројним и свакодневним искушењима, као и изазовима, свијетли и зрачи идеалима због којих се ваљало борити и због којих се живи“, казао је Лабудовић.

текст

Новинар и пјесник Дарко Јововић говорио је овом приликом стихове своје пјесме „Писмо величком брату“.

Дан побједе над фашизмом слави се 9. маја у знак сјећања на дан када је 1945. нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сјећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку Европске уније.